Actueel

The Student Happiness

Meer dan 50.000 studenten volgen niet de voedingsadviezen die ze hebben meegekregen van huis uit, maar komen er zelflerende achter wat het beste is voor hun lichaam. Het lichaam heelt zichzelf, als je er maar genoeg inpropt.

Eet je zoals het Voedingscentrum je adviseert te eten? Veel groenten, twee stuks fruit, melk, yoghurt, een handje noten, minder vlees, vaker vis en weinig vet? En je dacht dat je dan goed bezig was? Nou dat ben je niet. Je kan veel effectiever eten. Hoe dat moet, denken veel studenten te weten.

Studenten vertellen dat hun lichaam helemaal niet blij wordt van de brandstof die je gewend was het te geven. Er werd gedacht dat dat genoeg was. Wie gemiddeld eet, voelt zich ook gemiddeld. Je merkt het aan de kleine dingetjes: intens brak zijn na het stappen, langer last van een kater, te vroeg lam zijn en de lange colleges niet kunnen volhouden. Student (20): ’’Een jaar geleden dacht ik ook al: ik eet goed genoeg, maar als ik het vergelijk… Ik voel me nu zoveel beter en ben bestand tegen het studentenritme. Als je je lichaam maar de middelen geeft die het nodig heeft, dan heelt het zichzelf’’.

Wat eet je als je een studentenritme hebt? Vrij veel. Neem het liefst altijd twee porties. Als avondeten geen salade in elk geval, want dat is een slechte bodem. Geen boterhammen met kaas en ook zeker geen halve pizza, want dat is te weinig. Vegetarisch eten als gezond begin van de avond? Nee, dat is precies de fout die de meeste studenten maken.

Lieve help, wat dan wél? Het moet eten zijn dat goed vult en als een steen in je maag kan voelen. Overdag kan je wel gevarieerd eten, maar de hele dag leven op een yoghurtje met cruesli kan niet. Eet liever een paar ham-kaascroissants. ’s Avonds het liefst een vette hap zoals een patatje oorlog of een kapsalon. Een milkshake erbij en als het kan wat chips gedurende de avond. Zo voel je je verzadigd en heb je genoeg brandstof om de nacht door te halen.

Er wordt niets nieuws verteld, alleen wat je diep vanbinnen al wist. Deze kennis over voeding voor studenten bestaat al honderden jaren, het is alleen verstoft en vergeten. Een goede bodem leggen is overbodig gecompliceerd en verwarrend gemaakt.

De meeste studenten deden hun kennis al op na een paar maanden op kamers te hebben gewoond. Ondanks dat de meesten geen wetenschappers zijn doen sommigen toch flink wat medische uitspraken. Student (20): ‘’Mijn moeder had borstkanker en de moeder van een studiegenoot van mij had maagkanker. We aten thuis altijd erg gemiddeld, maar nu weet ik: zo goed was dat helemaal niet. Gelukkig is mijn moeder genezen en doet ze mee met mijn eetpatroon. Ik wil niet beweren dat onze moeders kanker kregen door wat ze aten…. Maar een ziekte ontstaat natuurlijk niet uit het niets. Je lichaam geeft genoeg signalen als het niet goed verzadigd en bestand is tegen deze levensstijl.’’

Wie leeft volgens de regels van de student is weinig tijd kwijt. Het is vrij simpel en kost weinig denkwerk. Eten moet vooral geen gedoe zijn. Als je oma aardappelen, groenten en vlees voor jou heeft gekookt, kan je dat gewoon eten. Dan knal je er daarna gewoon een Big Mac achteraan als je op weg naar huis bent. Student: ‘’Ik word over achttien weken vader en ik wil mijn kind straks het liefst vet- en koolhydraatrijk opvoeden. Het moeilijkste is om een crèche te vinden die niet draait om gezond eten en dat is niet eenvoudig.’’ Hoe moet dat straks op de basisschool? Student: ‘’Dan zijn we alweer vier jaar verder, eerst kijken of mijn kind het voedingspatroon aan kan’’.  Deze eetstijl gaat als een olievlek de wereld over. Studenten eten steeds bewuster en straks hoeft niemand meer een uitleg te krijgen over deze eetstijl.

 

Dit is een parodie op het artikel die in het NRC is geplaatst over de chicks van de Green Happiness. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.