Actueel

Trend onder Groningse studenten: antiek & curiosa

In Groningen lijkt de handel in antiek en curiosa op dit moment levendiger dan ooit tevoren. Dat komt omdat steeds meer winkeliers tweedehands spullen verkopen, en steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in het kopen ervan. Waaronder ook studenten. En geef ze eens ongelijk: tweedehands spullen zijn hip en het kopen ervan is ook nog eens goed voor de portemonnee én de aarde. Nu is er goed nieuws: nog deze maand wordt in de Oude Kijk in ’t Jatstraat een antiekwinkel geopend die zich richt op studenten.

 

De nieuwe antiekwinkel in ’t Jatstraat is een initiatief van Stephan Veenstra, veilingmeester in veilinghuis Klinkhamer. In het Dagblad van het Noorden geeft hij aan een opleving te zien in de wereld van antiek en curiosa. “Of nou ja, antiek. Ik zeg altijd dat ik leuke spullen verkoop. Je ziet het al in vintage-kleding, mensen willen zich onderscheiden en ze willen ook gewoon naar een winkel, want in winkels lopen ze tegen andere spullen aan, daar worden ze verrast. Online niet.” Of Veenstra zijn gelijk haalt met die uitspraak, valt te betwisten. Aan de ene kant gaan mensen al sinds jaar en dag speciaal naar Londen om daar bijzondere vintage-kleding te kunnen kopen, zo blijkt bijvoorbeeld uit dit artikel van Peter Hahn. Aan de andere kant blijken studenten online juist wél vaak hun heil te kunnen vinden.

 

Of het nu Marktplaats is of ILoveVintage: het succes van deze platformen bewijst dat online vintage shoppen wel degelijk toekomst heeft. Faranak, oprichtster van ILoveVintage, verklaart: “Onze generatie heeft alles wel gezien in de zin van technologie, politiek en mode. We hebben al veel meegemaakt. Er zijn zoveel verschillende stijlen en er is echt sprake van massaproductie. Door het steeds minder worden van kleine boetiekjes in de winkelstraten en de opkomst van ketenwinkels is het ‘massa gevoel’ meer toegenomen. Ik denk dat dit een nostalgiebehoefte bij veel mensen heeft gecreëerd. Ook denk ik dat mensen zich in vintage kleding iets unieker voelen.” Bovendien denkt Faranak te weten waarom online shoppen juist de voorkeur van veel studenten zou hebben: “Je hoef je geen zorgen te maken dat iemand je veroordelend bekijkt. Dit heb je wel vaak bij die hele hippe vintage winkels waar echt zo’n sfeer hangt van ‘ons kent ons’.”

 

Antiekwinkeltjes en online shops: ze kunnen natuurlijk ook gewoon naast elkaar bestaan. En zeer waarschijnlijk is dat ook het toekomstscenario. Vintage winkels, of het nu ILoveVintage of de nieuwe antiekwinkel in de Oude Kijk betreft, zijn een mooi alternatief voor ketens als Primark en H&M en zullen dat ook blijven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.