Actueel

Primark opent vestiging in Groningen

 

Like a virgin, touched for the very first time. Zo ziet de gloednieuwe Primark aan de Westerhaven te Groningen eruit. Het is ’s ochtends vroeg, nog voor de opening en alles hangt en ligt nog keurig op zijn plek. Het is moeilijk voor te stellen dat het binnen een tijdsbestek van minder dan drie uur een grote chaos wordt.

We worden ontvangen door Mister Primark Groningen himself, een zestal modellen (werknemers?) in eigen merk en twee heren die ons een drankje aanbieden. Fancy hoor! Daarna lopen we tegen een ontbijtbuffet aan met nog veel meer fancy lekkernijen, Primark verzorgt ons goed.

DSC_0023

Er wordt gezegd dat deze Primark is ingericht volgens de allernieuwste versie van het winkelconcept, maar de vraag is hoe ze de winkel winkelbaar gaan houden. In andere Primarks is de drukte en chaos al snel gekmakend. Overal kleding op de grond en in een hoek gegooid. Op de lingerie- en pyjama-afdeling is dat het ergst, alles op een grote hoop en je kan door alle snoepkleurtjes het bos niet meer zien. Maar nu is alles nog mooi, recht en netjes.

Tijdens de rondleiding vallen de lage prijzen op waar de Ierse winkelketen zo bekend om is geworden. En niet altijd in goede zin. Verwijten over mensuitbuiting en de slechte omstandigheden waaronder de grondstoffen van hun producten worden gewonnen, kent iedereen. Maar Primark zelf ontkent hard. In een filmpje laten ze ons zien hoe met de bescherming van mensenrechten en het milieu om wordt gegaan. In de hand-out die we in een fan-tas-ti-sche I LOVE PRIMARK tas kregen bij binnenkomst, worden de organisaties nader toegelicht. Ze werken onder andere samen met organisaties als het Ethical Trading Organisation (ETI, staan voor mensenrechten), HERhealth (vrouwenrechten en gelijkheid) en het Bangladesh Accord on Building and Fire Safety (bond voor betere werkomstandigheden) en nog een aantal andere organisaties die de werknemers achter de producten beschermen. Het ziet er naar uit dat de keten zijn imago probeert te verbeteren en de lage prijzen wil behouden.

DSC_0045

Na afloop van het eten en de rondleiding (we mochten zelfs achter de schermen kijken) werd eindelijk, na het lange wachten, de winkel officieel geopend door een hoge heeruit de gemeente met een gigantische schaar. Tegen die tijd staat de hele westerhaven al vol met trappelende tieners die, zodra de winkel zijn deuren opende, verbazingwekkend rustig het pand betreden. Primark Groningen is een feit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.