Actueel

Berichtgeving NS-protest geflopt

trein_protest_studenten_0Het verzoek van Van Boxtel, de NS-baas, om studenten te weren uit de spits door het aanpassen van collegetijden heeft veel stof doen opwaaien. Het Facebookevenement ‘NK treinreizen in de spits’, dat als doel had aan te geven dat studenten het hiermee niet eens zijn, is minstens zoveel besproken. Het evenement werd populair onder studenten, de media pikten dit op en het circus was compleet.

Vanochtend stond er een verslaggever van elk zichzelf respecterend medium wel op een station om verslag te doen van deze gigantische actie. 27.000 studenten hebben aangegeven aanwezig te zijn, dus die zullen ook allemaal wel komen dan, dat zal mooie plaatjes opleveren, zo was de gedachte. De journalisten kwamen van een koude kermis thuis, want, zoals elke student wel voorspeld zou kunnen hebben, er kwam niemand opdagen.

 

Steunbetuiging
De koppen van de media liegen er niet om. Volgens de Volkskrant was het protest een ‘flop’ en RTL Nieuws kopt ‘Ze zullen zich wel verslapen hebben’. Dit alles geeft goed aan hoe ver deze media van de werkelijkheid afstaan. Het overgrote gedeelte van de studenten die zich aanmeldden hebben nooit de intentie gehad te gaan protesteren tegen een plan dat nooit uitgevoerd gaat worden – de RUG heeft al aangegeven geen plannen te hebben deze wijzigingen door te voeren. En daar zijn ook goede redenen voor.

Ten eerste ziet de gemiddelde student er niets in om om 08:00 uur ’s ochtends (lees: midden in de nacht) op een station rond te lopen, dan wel betaald te reizen. De ene helft ligt nog in bed, de andere kruipt er net in. Let wel, dit is wat anders dan verslapen want daarvoor moet de intentie hebben bestaan om op te staan. De student die toch in de trein moet zitten om op tijd op college te zijn zal zich om begrijpelijke redenen niet uitdossen als een clown.

Ten tweede moet deelname aan dit evenement worden gezien als een steunbetuiging aan de zaak waar het voor staat. Om onvrede te uiten tegen onhaalbare en debiele plannen steunen mensen dit evenement. Daadwerkelijk op komen dagen is nooit het plan geweest.

De media zouden er goed aan doen niet te verslaan hoe mislukt het protest is, maar vertellen dat studenten op internet massaal aangeven het niet eens zijn met de gemakkelijke oplossing die de NS-baas voorstelt.

En laten we ten slotte ook even eerlijk zijn. Journalisten melden overal dat studenten ’s avonds geen college willen omdat ‘ze bang zijn dat ze niet langer bijbaantjes kunnen hebben naast hun studie’. We weten natuurlijk allemaal dat we vanaf een uurtje op zes recht hebben op bier. En niemand, zeker niet de baas van de NS, komt tussen een student en zijn bier.

 

Beeld: Jildou van Opzeeland/RTL Nieuws

6 gedachten over “Berichtgeving NS-protest geflopt

 • Je kan je afvragen of het idee dat een ‘protest op internet’ ook maar iets toevoegt niet juist het idee is dat ver van de werkelijkheid af staat…

  Beantwoorden
 • Olaf Roeloffs

  Sja. Veel studenten vinden later starten en dus later opstaan vast wel fijn, maar colleges na 18:00 natuurlijk niet. Olaf Roeloffs

  Beantwoorden
 • Ok….maar als studenten op deze dinsdag niet in de spits rijden omdat ze moeten uitslapen of net thuis komen vam het uitgaan, zal dat op andere spitsochtenden ook wel zo zijn. Rijden er nu dan uberhaubt wel studenten in de spits? Maw: we hebbem dus helemaal geen probleem :)

  Beantwoorden
 • Pfffff… Ik kan nuet nirmaal meer typn.. Teveel bier..

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.