Studentenprotest tegen masterselectie RUG

zes-jaar-bordenStudentenpartij Lijst Calimero voert protest tegen de dreigende masterselectie. Middels een petitie op de website kunnen studenten laten weten dat zij zich verzetten tegen deze ‘landelijke ontwikkeling’.

De masterselectie is een gevolg van een recente aanpassing van de Wet Kwaliteit in Verscheidenheid. Die aanpassing staat universiteiten toe de ‘doorstroommaster’  af te schaffen. Iedere student met de vereiste bachelorsdiploma op zak kon voorheen zonder verdere selectie deze doorstroommaster volgen. Alleen voor tweejarige masteropleidingen of masters met een capaciteitsprobleem gold een selectieperiode.

Doordat universiteiten nu de doorstroommaster mogen afschaffen, is een bachelor niet langer meer een garantie voor het doen van een vervolgmaster. Calimero vreest dat een ‘7 de nieuwe 6 wordt’ wanneer er een cijfergemiddelde is vereist voor deelname aan een master. Veel studenten vissen dan achter het net, waardoor hun kansen op de arbeidsmarkt kleiner worden. Ook zou de universiteit op die manier haar bacheloropleidingen in de uitverkoop doen. Deze zijn immers niets meer waard als een aansluitende master niet langer is gegarandeerd.

Met de petitie hoopt Calimero het tij te keren en het universiteitsbestuur te overtuigen geen 100%-masterselectie in te voeren. De petitie kan online worden getekend.