Opinie & Debat

Coen zaagt: Vragenuurtje met Jet

DEN HAAG - Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker tijdens de behandeling van het wetsvoorstel sociaal leenstelsel in de masterfase. ANP MARTIJN BEEKMAN
DEN HAAG – Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker tijdens de behandeling van het wetsvoorstel sociaal leenstelsel in de masterfase. ANP MARTIJN BEEKMAN

In mijn vrije tijd kijk ik wel eens naar ‘Het vragenuurtje’. Een blok op NPO 1 waarin ministers en staatssecretarissen ondervraagd worden door Kamerleden, die doorgaans geen minister zijn en hun frustratie botvieren ten overstaan van het gehele volk. Of ja, een paar mensen die per ongeluk de Koepelzaal zijn binnengelopen en ineens neerkijken op een stel kissebissende volksvertegenwoordigers. En mensen zoals ik, studenten met parttime journalistieke aspiraties.

Onlangs was Minister Jet Bussemaker van Onderwijs aan de beurt. Onderwerp: groeiende schulden onder MBO-studenten. Dikke cijfers worden heen en weer gekieperd en iedereen is vet bezorgd.

Tja, de stufi wordt bij iedere bezuinigingsronde verder gestript. Het café wordt duurder en een kamer die niet een veredelde klerenkast is ook. Bovendien, iedere randdebiel kan inmiddels een creditcard aanvragen en een iPhone over twee jaar afbetalen. Ik kan niet zeggen dat ik echt verrast was. Daarbij, voor een gemiddelde schuld van 4854,- knippert een beetje student echt niet. Aan de andere kant, zo’n schuld stapelt wel en als je jezelf voor het hoger onderwijs al zo makkelijk in de schulden stuurt, kun je misschien zelfs nooit – gezien de huidige situatie op de huizenmarkt – een hypotheek aanvragen op een kartonnen doos.

Maar Jet vindt helemaal niet dat het een studiegeldendprobleem is. Studenten geven godverdomme veel geld uit aan designerzonnebrillen en ongelimiteerde data voor hun Tinderprofiel! Een kudde identiek-ogende jongens, Snapchattend met Zaratasjes doemt op voor mijn geestesoog. De oppositie is niet zo van het beelddenken en interpreteert het Nibudonderzoek heel anders, het is wél hoofdzakelijk een studieprobleem. Wie de fuck moet ik nu geloven? Ík kan die Nibud-papiertjes niet inkijken, en al had dat wel gekund: tl:dr. Ik zet mijn wenkbrauwen op standje wantrouwen en mijn geheugen trekt een lade context open.

Wacht eens even Jetteketet, als ik je zo mag noemen. Volgens mij sta jij stiekem iets te verkopen. Wie heeft er meer baat bij om hier een beetje te staan spindoctoren? Oppositieleden die gefrustreerd zijn dat ze niet mogen regeren, of jij?

Invoerder van het leenstelsel, wat natuurlijk een dikke vette sticker waard is. Omdat het heusechtwaarniet geldproblemen gaat opleveren voor studenten. Die dekselse oppositie natuurlijk, want je verklaart dat jouw ministerie niet eens hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor dit probleem. Je feilloze redenatie?

Er wordt in verhouding minder geleend bij DUO dan bij andere kredietverstrekkers. Conclusie: er wordt meer geld uitgegeven aan ‘luxe’ dan aan studie. Want DUO-leningen gaan alleen op aan studie en alle andere automatisch aan brommeronderhoud. Juist, alsof studenten met net binnengekomen zorgtoeslag dat braaf doorstorten naar Menzis en nooit direct naar de kroeg gaan.

Mijn blik wordt kritischer: ‘consumptieve uitgaven’? De eerste vier keer dat Jet het zegt denk ik aan designspijkerbroeken met ’uitgesleten’ knieën. Maar is het politieke codetaal voor ‘alles wat niet studiekosten zijn’? Diepvriespizza’s consumeer je tenslotte ook. En zonder een paar schoenen word de hotelschool ook best pittig.

Het ergste is, je komt er niet achter. Vragen worden omzeild of niet gesteld, verantwoordelijkheden zijn er om je aan te onttrekken, aannames worden gedaan, en brieven worden beloofd. En zo eindigt het vragenuurtje voor mij net zoals die met minister Kamp over de NAM. Badend in boosheidszweet, schreeuwend naar de televisie.

FOTO: ANP/Martijn Beekman

Een gedachte over “Coen zaagt: Vragenuurtje met Jet

  • Ik vind je contextlade leuk! Typisch ook dat het vragenuurtje je niet de antwoorden gaf waar je zo dringend naar op zoek was.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.