Student in de Provinciale Staten: ‘Politiek verrijkt echt mijn leven!’

Interview PS student

Geschiedenisstudent Jordy Tuin, 22 jaar, zit sinds een paar weken in de Provinciale Staten van Drenthe voor D66. Een student tussen de ouwe lullen, hoe is dat?

Hoe ben je verzeild geraakt in de politiek?
‘Toen ik op de middelbare school zat en zag hoe weinig ambitieus het kabinet Balkenende IV zich manifesteerde, ben ik serieus gaan nadenken over het lidmaatschap van een politieke partij. Ik kwam al snel bij D66 uit, aangezien de partij destijds (en nog steeds) onder leinding van Alexander Pechtold een toekomstgericht alternatief neerzette voor Nederland in Europa en de rest van de wereld. Een jaar na mijn aanmelding als lid ben ik de gemeenteraadsfractie van D66 Meppel gaan assisteren, waarna ook de Statenfractie van D66 Drenthe me vroeg voor hun actief te worden.Na een aantal jaren dat met heel veel plezier gedaan te hebben, voelde ik vorig jaar sterk de behoefte om me te kandideren voor de Provinciale Staten van Drenthe. Als Statenlid kan je namelijk direct aan de knoppen zitten. Dat leek me wel wat, aangezien ik veel nieuwe ideeën voor D66 en Drenthe had en heb!’

Je zit nu een aantal weken in de Provinciale Staten van Drenthe, was het wat je er van verwacht had? 
‘Dat is nogal lastig te beantwoorden op dit moment. Ik heb er slechts enkele weken op zitten, waarin ik me vooral moet inwerken en iedereen moet leren kennen. Wel kan ik zeggen dat het tot dusver ontzettend interessant en inspirerend is. Politiek verrijkt echt mijn leven!’

Hoeveel tijd ben je er wekelijks aan kwijt? 
‘Deze vraag kunnen politieke actievelingen niet beantwoorden. Het politieke leven bestaat uit onregelmatigheden en laat zich dan ook niet vangen in vast aantal uren per week. Uit onderzoek blijkt wel dat je als Statenlid (op een uitzondering daar gelaten) in ieder geval meer dan 20 uur per week politiek actief bent.’

Je studeerde geschiedenis, heb je de historische droom moeten laten varen of heb je dat even op een lager pitje gezet?
‘Ik studeer nog steeds voltijd geschiedenis en heb dat de afgelopen jaren gecombineerd met mijn politieke werkzaamheden. Ik ben dus niet anders gewend! Dat is ook belangrijk, omdat politici niet alleen met politiek bezig moeten zijn om als politicus goed te kunnen functioneren.Toch heeft het combineren van studie en politiek ook nadelen. Het gaat gewoon ten koste van vrije tijd. Er zijn periodes dat je weken achter elkaar (ook in de weekenden) dag in dag uit aan de bak moet, zeker in campagnetijd! Daarbij moet ik zeggen dat ik dat helemaal niet erg vind. Mensen in mijn directe omgeving karakteriseren mij wel eens als workaholic. Ik moet zeggen dat ze met die opmerking niet heel ver van de waarheid af zitten.’

Politieke ambities?
‘Veel mensen zeggen momenteel tegen me: ‘Je bent 22 en nu al Statenlid. Jij wil vast over een paar jaar naar de Tweede Kamer en uiteindelijk minister-president worden.’ Ik merk dat sommige mensen dieper onder de indruk van mijn zetel in de Staten zijn dan ikzelf. Ik blijf er vooral nuchter onder aangezien ik er voor de mensen ben en niet andersom!’

‘Ambities om politieke carrière te maken, voel ik niet per definitie. Maar ik heb absoluut wel de ambitie om dag in dag uit te vechten voor mijn idealen. Het ideaal dat het individu de maximaal mogelijke vrijheid moet hebben om zich te kunnen ontwikkelen, het ideaal dat duurzaam handelen business as usual gaat worden in onze maatschappij en het ideaal dat onze economie ten alle tijde initiatiefrijk is. Het is namelijk de economische welvaart die technologie en innovatie aan kan jagen om onze leefomgeving gezond te houden!’

Ga je het vrije studentenleven niet missen? 
‘Een studentenleven, wat we daar ook onder verstaan, heb ik nooit geleid. Sinds mijn achttiende ben ik dagelijks politiek actief. Daar gaat heel veel tijd in zitten naast mijn studie. Ik doe dat met zoveel plezier dat ik nooit de gedachte heb gehad een ander leven te moeten gaan leiden!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.