Recensie

Groningse politiemannen pesten zwerverzanger

Op een mooie dinsdagavond in februari liep ik rond half tien nog even naar de Albert Heijn aan de Vismarkt om de nodige etenswaren en alcoholisch versnaperingen in te slaan, om zo de avond goed te kunnen doorkomen. Zoals wel vaker stond een ‘straatmuzikant’, waarschijnlijk zonder vast dak boven zijn hoofd, een aantal nummertjes te zingen onder begeleiding van z’n eigen gitaarspel. Niet eens heel onverdienstelijk; het klonk een beetje als Bob Dylan in z’n laatste jaren. Daar kwam ook weinig zuivers meer uit.

Na het voltooien van de queeste naar mijn benodigdheden voor een heerlijke avond bleek de beste man gezelschap te hebben gekregen. Van twee agenten met hun bonnenboekje. Deze mannen vonden het nodig om de muzikant, laten we hem Piet noemen, een boete te geven voor zijn poging een paar extra centen binnen te halen zonder direct te bedelen of te stelen. Op de vraag van een omstander of de agenten Piet nou van z’n juist verdiende centen af gingen helpen, antwoordde één van hen triomfantelijk: ‘Ja, dat gaan we inderdaad doen.’

Belachelijk als je het mij vraagt, en vele anderen met mij. Geld afnemen van een man die het waarschijnlijk al niet heeft. Piet zou waarschijnlijk hoogstens tot sluitingstijd van de AH, tien uur, daar z’n ding staan doen en ik kan me slecht voorstellen dat er zulke zure mensen zijn die hier overlast van ondervinden. Piet was zichtbaar gefrustreerd en er volgde een terechte, felle discussie die ik verder niet meer helemaal heb meegekregen. De flesjes vloeibaar goud moesten namelijk nodig de koelkast in. Sindsdien heb ik Piet ook niet meer gezien. Waarschijnlijk ‘verdient’ hij nu op veel oneerlijkere wijze zijn centen. Ook al is het volgens de wet misschien te rechtvaardigen, ik vind het willen uitoefenen van macht in de maatschappij op deze manier uitermate kinderachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.