Actueel

GSCF: VERNIEUWEND CABARET VALT IN DE PRIJZEN

 

14844987335_9af1bca8be_b

 

 

Het hoeft niet nog eens herhaald te worden dat het Groninger Studenten Cabaret Festival ook dit jaar weer een succes was. Na achtentwintig edities mogen we daar inmiddels wel vanuit gaan. Interessanter dan opmerken dat er ook dit jaar weer hartelijk gelachen werd, is dat het vooral onconventioneel cabaret was dat er met de prijzen vandoor ging. Het aanstormend talent is niet alleen jong, maar ook vernieuwend.

Het verschil tussen de nieuwe generatie cabaretiers en de gevestigde orde werd vrijdagavond nog eens extra benadrukt door de aanwezigheid van de presentators (Tim Kamps en Pepijn Schoneveld) en het gastoptreden (Howard Komproe). Deze cabaretiers van het oude stempel – man op het podium die grappen en verhalen vertelt – staken toch wel een beetje bleekjes af bij het diverse cabaret dat door de finalisten werd neergezet. Alleen de Groningse student Sietse Manning kwam met een traditionele conference op het podium (genre ‘jongen van in de twintig verwondert zich over de wereld’), maar veelzeggend is dat hij als enige zonder trofee naar huis ging.

Nee, dan publieksfavoriet De Blonde Jongens en Tim. Zij brachten een show ten tonele die in niets leek op wat ‘gewoon’ cabaret genoemd mag worden. Hoezo rode draad? Hoezo verbale communicatie? De Blonde Jongens en Tim laten zien dat je ook met dans, mime en acrobatiek een zaal aan het lachen kan krijgen. Volgens de jury zouden ze dan weliswaar moeten oppassen niet al te ‘jongensachtig’ te worden, maar het publiek wist de anarchistische joligheid van het collectief des te meer te waarderen. En het gaat uiteindelijk om het publiek.

Maar ook jurywinnaar Pieter Verelst wist met zijn absurde, vervreemdende humor de lachers op zijn hand te krijgen. Naar eigen zeggen mocht zijn show dan niet zijn gegaan zoals hij het graag wou, de jury (en het publiek) was toch overtuigd. Het vernieuwende van de act van Verhelst zat hem minder in het format (want wel gewoon ‘jongen die een verhaal vertelt’) en meer in de inhoud van zijn verhaal. Hoewel zijn show gebaseerd is op echte ervaringen, laat hij de waargebeurde elementen moeiteloos overvloeien in overdreven, groteske en absurde situaties. Maar hoe gek het ook wordt, het publiek gaat er in mee. Als Verelst bijvoorbeeld tot in detail de acne van zijn broer beschrijft, dan kan je het in de zaal bijna ruiken (Verelst is dan ook de enige van de avond die, behalve gelach, ook geluiden van walging aan de zaal weet te ontlokken). Een vergelijking met Wim Helsen ligt voor hand (al is het alleen maar omdat beiden uit Vlaanderen komen), maar Verelst weet toch een eigen geluid te laten horen. Dat hij naast de juryprijs ook de persoonlijkheidsprijs in ontvangst heeft mogen nemen, is volkomen terecht.

Dus ja, het Groninger Studenten Cabaret Festival was ook dit jaar weer een succes. Niet alleen omdat er gelachen werd, maar ook omdat de avond veel goeds beloofde voor de toekomst van het Nederlandse cabaret. De verwachtingen voor volgend jaar zijn, nu al, torenhoog.

(En dan nog even dit: wie graag wil meedoen aan het GSCF, maar zichzelf niet grappig genoeg vindt om op het podium te staan, kan altijd solliciteren voor het bestuur van aankomend jaar. Voor de voorzittersfunctie moet je snel zijn – de deadline is 9 november – maar voor de overige functies kan je je nog tot 16 november opgeven. Maud Freulings, bestuurslid van dit jaar, kan het in elk geval van harte aanraden. En ja, het kan gewoon prima naast je studie, dus daar hoef je het niet voor te laten.)

 

Foto: Foter.com

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.