Tijt voor een paerdenflat

[dropcap]U[/dropcap]bbo Emmius, de Rector magnificusch van den Academie te Groninghen heeft wat nieuwsch onder sijn grijze pruick vandaen getooverd: eene Academiegebouw! Hebt u ooijt iemand horen klaaghen oover de huidighe ruimte? Welnu, wij oock niet. Besteed ’t geld liever aen meer stallinghen!

Natuurlijck, alsch Groningher Studentencourant sijnde, sijn wij verheugt oover de komst van eene nieuw gebouw, wat evenzeer den Academie vernieuwde allure sal geven. Ende ja, vanzelfsprekend sijn wij evenzeer verheugt oover de mogeleyke komst van eene koffiehuisch in onsche academie. Edoch, straks word den volledighe academie ooverspoelt door studenten uijt den ommelanden die met den paerd uit den rijtuigmobiel de stallingscapaciteit van den academie danig op de proef stellen.

Het sijt frapant ende opmerkelijk dat ’t bestuur van onschen Hogeschool besloten heeft tot het bouwen van dit pompeuze gebouw sonder de consultatie van onsch, studenten. Want alsch u onsch voorlegt wat onsche wensen sijn, dan stellen wij steevast dat dit niet de bouwe van nogh so’n modern gebouw is. Uit eene recente peiling bleeck dat maer liefst acht op de tien Groninghersch tegen de bouw van eene nieuw Academiegebouwe sijn. Togh bleven de huidighe regenten zichzelf vastbijten in de bouw van ’t monstrum, omdat ’t fundament alreedsch gelegd sou sijn ende ‘nu stoppen duurder sijt dan doorgaen’.

De redactie van den Groningher Studentencourant pleijt alreedsch jaaren swaer voor de bouw van extra stallingsruimte. Alreedsch jaaren staen alle stallinghen vol met paerden ende rijtuigen van studenten die hun oudersch ’sch weeckends in d’ommelanden opsoeken. ‘T stadsbestuur geeft aen de mog’leykheden van eene ondergrondsche paerdensgtallingh bij ’t hoofdstation te onderzoeken. Dit probleem beperkt zich egter niet tot ’t hooftstatioon, overal sien we agtergelaten paerden terug. Vastgebonden aen bomen, agtergelaten in eene steeg of achteloos in ’t water gegooid door eene stel benevelde schavuijten.

Het sijt tijd voor extra stallinghen bij de universiteijt, in plaetsch van nogh eene nieuw academiegebouw. Dat is wat de meeschte studenten willen, ende dusch wat ’t bestuur zou moeten willen. Welligt doet ’t bestuur er goed aen om eensch bij de Universiteijt van Franeker te kijken. Zij hebben gindsch ’t probleem op briljante wijze op weten te lossen middelsch de bouw van zogenaemde paerdenflats. Op desche manier kunnen tot vijfduizend paerden op effectieve manier opgeborgen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.