Tips & Tricks

Openingsceremonie = elitebijeenkomst?

Foto: Gerard Stolk
Foto: Gerard Stolk

Vierhonderd jaar Rijksuniversiteit Groningen wordt vanaf 15 mei een maand lang groots gevierd door stadjer en student. Elke student en studievereniging doet trots mee aan de activiteiten, zoals het hoort. Immers, welke vereniging wil er nou niet aanwezig zijn bij de opening van de lustrummaand door Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander? Toch is niet elke studievereniging even welkom. Studieverenigingen die geen eigen vaandel hebben, mogen niet deelnemen aan de openingsceremonie op 15 mei. Geen vaandel is geen deelname en beleid is beleid.

Het doel van de aanwezigheid van de studieverenigingen is ’tezamen de rijke studententraditie van Groningen tonen’, aldus het uitgaande mailtje van het Studentenbestuur RUG400 aan de studieverenigingen in Groningen . Bij deze rijke studententraditie horen ook studieverenigingen die niet over een vaandel beschikken. Tenminste, dit zou je verwachten. Echter, studieverenigingen zonder een vaandel zijn niet welkom bij de openingsceremonie van de lustrummaand. Willemijn Jonkheer, voorzitter van Studievereniging Clio van Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie, vindt dat de lustrumorganisatie met dit elitaire beleid volledig de plank misslaat. ‘Wij vinden  het hebben van een vaandel een raar criterium om te worden toegelaten tot dit deel van de openingsceremonie. Daarnaast is het ook absoluut niet representatief voor studerend Groningen.” Jonkheer verbaast zich over het feit dat het imago van de Rijksuniversiteit Groningen gedefinieerd  wordt door het hebben van ‘elitaire vaandels’, in plaats van door de diverse verenigingstradities van Groningen. ‘Wij als Clio bestaan 25 jaar en hebben meer dan duizend leden. Nee, we hebben inderdaad geen vaandel, omdat wij het niet nodig vinden om een vaandel te hebben. Het hebben van een vaandel heeft geen meerwaarde voor onze leden. Ze willen de rijke universiteitstraditie van Groningen tonen, maar ze laten alleen die van de oudere en rijke verenigingen zien.’

Frank Hop, voorzitter van het Faculteitsverenigingen Overlegorgaan Groningen (FVOG) – het overkoepelend orgaan van alle studieverenigingen van de Rijksuniversiteit Groningen – kon zich erg goed vinden in de reactie van Clio. ‘Wij zijn op de hoogte van de situatie en we vinden het heel gek. Het is gek dat het voor iedereen toegankelijk is, maar dat het in de uitvoering dus blijkbaar niet zo is.’ Deze beslissing van het Studentbestuur RUG400 is helemaal zuur gezien het aantal studieverenigingen dat geen vaandel heeft. ‘Ik weet niet precies wie er wel en geen vaandel hebben, maar het grootste gedeelte van de verenigingen hebben alleen een vlag of een banner. Iedereen is welkom, maar de meerderheid mag voor het Academiegebouw op het scherm meekijken.’

Studentbestuur RUG400 heeft in een mailtje aan Clio ‘aardig’ gereageerd, aldus Jonkheer. In een reactie zegt Lustrumcoördinator Eva van den Berg niet echt te begrijpen waar dit allemaal vandaan komt en noemt het ‘een storm in een glas water.’ ‘Iedereen is welkom bij de openingsceremonie en kan alles volgen vanaf het plein, maar vanwege de beperkte ruimte hebben we besloten alleen de verenigingen met een vaandel langs de rode loper te laten staan’, aldus Van den Berg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.