Bestuur je carrière naar de top

[dropcap]H[/dropcap]et is leuk, je leert een hoop en met een beetje geluk drink je jezelf ook nog helemaal naar de mavo. Buiten het feit dat je te maken krijgt met allerlei situaties die een doodnormale, nominaal lopende student bespaard blijven, voeg je ook nog eens iets toe aan je toekomstige carrière. Een bestuursjaar levert jou zeker een betere positie op de arbeidsmarkt op. 

In de eerste plaats leer je jezelf veel vaardigheden aan die in bedrijven gewaardeerd worden. Effectiever vergaderen, plannen, delegeren, motiveren, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen zijn kernwoorden voor het bekleden van een positie binnen een bedrijf. Hier wordt ook zeker op gelet door recruiters. Een bestuursjaar staat in de meeste gevallen garant voor een succesverhaal binnen een professionele omgeving. Een latente functie van een bestuursjaar is het zelfverzekerder worden van de sollicitant. Je staat steviger in je schoenen omdat je beter weet over welke kwaliteiten je beschikt. Je presenteert je daardoor ook veel beter en maakt sneller duidelijk wat je kan en wat je wil. ‘Omdat je geen spelletje meer hoeft te spelen en veel minder het idee hebt dat je het dertiende persoontje in een dozijn bent, is men vaak rustiger en voel je je sneller thuis in een omgeving die andere personen waarschijnlijk als stressvol bestempelen’, aldus de ervaren Hessel (25, studeerde rechten).

Een anonieme recruiter van een groot juridisch bedrijf maakt ook duidelijk dat een bestuursjaar zeker de voorkeur heeft. ‘Als we zien dat mensen actief zijn geweest bij bijvoorbeeld de Juridische Faculteits Vereniging, dan is dat in 80% van de gevallen een interessante kandidaat.’ ‘Dat klopt’, stelt Arjen van het bedrijf Grontmij, ‘ondanks dat wij een planologisch bedrijf zijn, letten we zeker op de ontwikkelde kwaliteiten van een student. Wat hij of zij gepresteerd heeft tijdens het studeren, is bijvoorbeeld een belangrijke vraag. Daarnaast kijken we ook graag naar de verhalen die de sollicitant er zelf over vertelt. De inhoudelijke kwaliteiten die naar voren komen zijn altijd belangrijk en ik zeg absoluut niet dat een bestuursjaar op je CV een garantie is voor een baan. Bij ons, en ik denk ook bij andere recruiters, blijven de cijfers leidend voor wat betreft de kansen op een tewerkstelling.’

Enkele praktische eigenschappen die ontwikkeld worden tijdens een bestuursjaar zijn bijvoorbeeld het out-of-the-box-denken, zelfreflectie, positieve kritiek leveren en communiceren. Arjen: ‘Vooral dat laatste wordt steeds lastiger in deze individualiserende maatschappij. Mensen betrekken kritiek over hun daden veel te snel op hun persoonlijkheid. Er wordt steeds minder geluisterd naar wat er gezegd wordt. Ego’s zijn heel groot, dus de vaardigheid om duidelijk en positief te communiceren zonder dat mensen zich aangesproken voelen, is gewoon heel belangrijk.’ Volgens ervaringsdeskundige Floris-Jan is het zo dat de mensen die een mening over jou moeten vormen aan een fulltime bestuursjaar kunnen zien dat je dedicated bent en voorbereid bent op de lange werkweken die je tegenkomt op de Zuid-As. Hoewel dit in principe betrekking heeft op rechtenstudenten, voegt een fulltime bestuursjaar ook voor andere studenten een positieve karaktereigenschap toe, die je tijdens een sollicitatiegesprek niet kan laten zien.

Ondanks een positieve invloed van een bestuursjaar, blijven de mastercijfers leidend. Wil je leuk terechtkomen, is het je zeker aan te raden je helemaal het schompes te besturen. Kort gezegd: Het kost misschien wat tijd in de week, maar je kunt tegenwoordig beter tijd in je carrière stoppen dan geld in aandelen. Daar word je toch niet rijk meer van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.