Actueel

Alexander Pechtold te gast bij Albertus

alexander-pechtold

[dropcap]D[/dropcap]e gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan en dat betekent dat landelijke kopstukken ook weer het hele land door reizen om zieltjes te winnen voor hun lokale afdelingen. In dat kader dook ook D66-leider Alexander Pechtold vanavond op in onze mooie stad. De SOG en Albertus Magnus hadden de politicus uitgenodigd voor een vragenavondje. Pechtold was uitgenodigd op de sociëteit van Albertus aan de Brugstraat. Na een opmerking over de stank in het Albertuspand (die met gegrinnik werd ontvangen) hield Pechtold een kort verhaal over waarom hij de lokale politiek belangrijk vindt. Vervolgens was er ruimte voor vragen vanuit het publiek.

De lokale politiek was niet eens het thema waar de meeste vraagstellers zich in interesseerden. Er was iemand die zich afvroeg waarom een landelijke politicus zich met de gemeenteraadsverkiezingen bemoeide. Waar Pechtold gevat op antwoordde dat ze hem steeds uitnodigden en dat hij uiteraard ook geïnteresseerd is in wat er speelt in het land. “Ook denk ik dat Den Haag steeds meer een vertaalmachine tussen de lokale politiek en ‘Brussel’ zou moeten worden.” En dat was, zoals te verwachten viel, ook meteen een belangrijk thema: Europa. Allereerst natuurlijk vanwege de huidige spanningen op de Krim. Pechtold ‘baalde’ ervan dat Europa ‘een weekend niet thuis gaf’ toen ze ons in Oekraïne nodig hadden. En hij hoopt dat er een oplossing voor het conflict kan worden gevonden. “Belangrijk is daarbij dat we de Russen de ruimte geven om zich met opgeheven hoofd wat terug te trekken.” Ook belangrijk: onderwijs. En dan niet alleen het hoger-, maar ook het lager- en middelbare onderwijs. Want ook dat, zo merkte Pechtold op, ‘is er slecht aan toe’.

Zelf studeerde Pechtold in Leiden en belandde hij al in zijn studententijd in de politiek. “Ik ging bij D66 omdat Hans van Mierlo het in die tijd zo goed deed bij D66. Ik woonde in een huis met verder alleen maar jongens die VVD stemden en die vroegen me: ‘wat is dat nou voor communistisch clubje waar je lid van bent geworden?’. Later zou Pechtold fractiemedewerker worden bij de lokale fractie en tikte hij op maandag de verslagen van vergaderingen.

Voor studenten van nu vindt Pechtold het belangrijk dat, als er een sociaal leenstelsel komt in plaats van een studiebeurs, de opbrengst daarvan dan in de kwaliteit van het onderwijs wordt gestoken. “Met minder nemen we geen genoegen, daar zijn de onderhandelingen vorig jaar ook op stukgelopen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.