De overheid weet wel wat goed voor u is

[dropcap]A[/dropcap]genten die voordeuren openflipperen, door ramen naar binnen klimmen en kamers van studenten binnen gaan. Allemaal om aan te tonen dat inbreken in het gemiddelde Groninger studentenhuis wel erg eenvoudig is. Terwijl ze weten dat het strafbaar is. Om vervolging te ontlopen, sloot de politie een deal met het OM. Een behoorlijk extreme en ongewenste vorm van paternalisme – ‘de overheid weet wel wat goed voor ons is’. De plaatselijke politie, in dit geval. Als de overheid tegen onze wil dingen gaat doen, omdat ‘dat goed voor ons is’, is dat altijd een reden voor grote zorg. De overheid kan dan namelijk heel gemakkelijk haar boekje te buiten gaan en dat is ook wat er in dit geval gebeurd is.

Ten eerste omdat wij in eerste instantie zelf wel bepalen wat goed voor ons is. En als we daar een keer fout mee zitten, bijvoorbeeld omdat we ten onrechte een raam open laten staan of een deur niet goed afsluiten, dan dragen wij daar ook zelf de consequenties voor. De overheid mag daarbij (uiteraard) best helpen. Vandaar dat we politieagenten die opmerken dat een deur open staat dan ook van harte kunnen aanbevelen om die deur dicht te duwen. Of even aanbellen als een raam niet goed is afgesloten om de bewoner daarop te attenderen. Allemaal dikke prima. Inbreken om aan te tonen hoe eenvoudig dat is, kan echter echt niet.

Het is namelijk van het grootste belang dat ook de overheid, en dus de politie, zich aan de wet houdt. Die geldt namelijk voor iedereen en het kenmerk van onze rechtsstaat is nou juist dat de overheid zich aan de wet houdt. “In dit geval heiligt het doel de middelen”, zegt de politie in een artikel in de Universiteitskrant. Big Brother heeft echt het beste met ons voor. En dat kan dus niet. Opzouten uit onze kamers, jullie hebben niet te bepalen of het doel de middelen heiligt. Kan niet, mag niet en hoort niet. De macht van de politie moet beperkt zijn en het is niet voor niets verboden om zomaar iemands huis binnen te gaan. In dit geval heeft de politie de wet overtreden door huizen binnen te dringen en daarbij de privacy van de bewoners grof geschonden. Mag ook gewoon niet volgens de wet, maar in dit geval hebben politie en OM in hun onmetelijke wijsheid besloten dat het wél moet kunnen. Iemands woning binnendringen zou alleen kunnen in geval van bijvoorbeeld hulpverlening. Daar was echter in de verste verte geen sprake van in dit geval.

Goed, de politie is haar boekje dus ver te buiten gegaan. Kunnen we daar echter iets aan doen? Mwah, niet echt, helaas. De politie heeft namelijk met het OM afgesproken dat er geen vervolging plaats zal vinden als er aangifte wordt gedaan. Van te voren al. Ze wisten immers al wat goed voor ons was. Aangifte doen zal dan ook weinig uitrichten. Ook een beroep op artikel 12 van het wetboek van Strafvordering, waarmee de rechtbank het OM kan dwingen toch tot vervolging over te gaan, zal niets uithalen, vertelt hoogleraar Jan Brouwer aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid. Het OM kan namelijk niet gedwongen worden de Staat te vervolgen. Misschien dat de slachtoffers een beroep kunnen doen op een onrechtmatige daad, waaruit ze emotionele schade hebben geleden. Kortom: een overheidsdaad die behoorlijk veel inbreuk maakt op de privacy van burgers, waar de slachtoffers vervolgens niets tegen kunnen doen.

Kappen dus, met dat inbreken in studentenhuizen. Of anders kunnen studenten wellicht de gelegenheid aangrijpen rotte eieren naar het politiebureau te gooien. Is immers ook gevaarlijk eenvoudig en de politie lijkt dat maar niet te willen beseffen.

Graag wil ik eindigen met een opsomming van een rijtje angstaanjagende quotes uit het UK-artikel.

  • “De politie is het zat dat studenten niet naar ze luisteren.”
  • “In dit geval heiligt het doel de middelen.”
  • “Het plan is dat ze deuren openmaken en ramen binnenklimmen en de bewoners laten schrikken.”
  • “Is er niemand thuis, dan maken ze een Polaroidfoto van zichzelf met de ‘buit’ en leggen die samen met een flyer in de woning.”

Zegt genoeg, dit. Wat een geweldig idee. Oh, UK, misschien dat jullie een keer een kritische vraag kunnen stellen als agenten inbreken in huizen van burgers, in plaats van een jubelreportage te schrijven? Dank.

Tips voor inbrekers in Groningen

  • Deur open flipperen met een pasje. Werkt altijd. Voor handleiding zie de UK.
  • Probeer het in de Vissersstraat. Daar is de gemiddelde deur meer decoratie dan beveiliging.
  • Verkleed je als agent. Als je betrapt wordt kun je altijd zeggen dat je de beveiliging aan het testen was.
  • Spreek van te voren met het OM af dat je niet vervolgd zult worden. Wel zo makkelijk. Extra tip: dit kan natuurlijk ook met andere misdrijven. Wij zeggen altijd: Vooraf afspreken voorkomt een verrassing achteraf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.