Recensie

Amsterdamse gezelligheid in hartje stad

klein-amsterdam

Amsterdam in hartje Groningen. Ja, dat klinkt inderdaad een beetje vreemd. Toch kan je vanaf begin augustus de Amsterdamse gezelligheid vinden op een steenworp afstand van de Grote Markt. Café ‘Klein Amsterdam’ in de Poelestraat lijkt qua naam misschien een rare eend in de bijt, maar de Hollandse gezelligheid maakt veel goed. De Studentenkrant bezocht café Klein Amsterdam en sprak met bedrijfsleider en tevens barman Paul Wietzes.

Onderscheid? Ja!

Het is nog geen half drie ’s middags en Paul Wietzes is alweer druk aan het werk in zijn kroeg. Samen met een schoonmaakhulp wordt de zaak klaargemaakt voor een nieuwe avond. Waar vóór de zomer de Rumba met haar Latijns-Amerikaanse muziek menig heupje liet bewegen, doet Klein Amsterdam het op de Hollandse manier. Wietzes, die al twintig jaar ervaring heeft in de horeca, beschrijft het concept van Klein Amsterdam als “het Toppersgehalte”. “Ja, het spreekt aan, vooral in de weekenden. Je hebt namelijk voor iedereen wat. Je kan altijd meezingen en meedansen, het is voor tachtig procent Nederlandstalig en dan hoor je af en toe nog wat 70s en 80s er tussen”, aldus de vrolijke bedrijfsleider. Café Klein Amsterdam onderscheidt zich ten opzichte van de andere kroegen in Groningen door zich niet specifiek te richten op een bepaalde doelgroep. “De veertigplussers kunnen eigenlijk nergens in de stad op stap waar je lekker kan dansen… En dat kan hier dus wel! Doordeweeks komen er wel studenten, maar op vrijdag en zaterdag is het een hoog dertigplus-gehalte.” De barman benadrukt dat Klein Amsterdam geen studentenkroeg is als bijvoorbeeld de Negende Cirkel en zich daar ook van willen differentiëren . “Wij hebben ook geen stuntprijzen, we houden ons vast aan ons concept en wijken daar niet vanaf.” Wietzes, die hiervoor vier jaar in de Twister in Groningen werkte, zegt dat ze de kant op willen gaan van een feestcafé. “De Shooters is misschien te, we willen ons onderscheiden. We horen bij elkaar, de Shooters, Twister en wij zijn van dezelfde eigenaar, dus we willen ons wel onderscheiden van elkaar.” Klein Amsterdam blijft het liefst betrokken met zijn gasten, laat de bedrijfsleider weten. “Wij willen een vast team hebben staan die de mensen die binnen komen herkennen. We weten bij vastere klanten wat men drinkt en dat ze een gevoel krijgen dat ze thuis zijn.”

Naam en toekomst

De kroeg had misschien de naam ‘La Bastille’ kunnen heten, gebaseerd op de twee kroegen in Amsterdam, maar door het Nederlandstalige tintje is toch voor ‘Café Klein Amsterdam’ gekozen. De naam ‘Klein Amsterdam’ valt natuurlijk meteen op in hartje Groningen. Wietzes geeft toe dat de naam ‘Klein Amsterdam’ vooral bij Groningse voetballiefhebbers misschien wat negatieve gevoelens kan opwekken, maar na een paar keer binnen te zijn geweest, is iedereen die eventuele Amsterdamse haatgevoelens meteen vergeten.

De zaken bij Klein Amsterdam gaan tot nu zeer positief, geeft Wietzes aan. “Vooral de weekenden zijn ram- en ramvol. Doordeweeks is het nog zoeken voor de studenten wat dit voor kroeg is, maar iedere week wordt het beter en beter.” De kroeg is geopend van woensdag tot en met zaterdag en vooral op woensdag en donderdag schommelt het een beetje. “Wij zijn een hele nieuwe kroeg, dus mensen moeten het ook nog even leren kennen. We worden steeds en steeds bekender en we doen hard ons best om ook doordeweeks de mensen binnen te krijgen.” Naast de normale avonden probeert Klein Amsterdam door middel van een karaokeavond op woensdag mensen te trekken. Daarnaast is er iedere eerste vrijdag van de maand live muziek met echte Amsterdamse zangers. Wietzes laat weten dat er vanaf januari nog grotere en bekendere artiesten zullen komen. Ook het toekomstbeeld van Klein Amsterdam is ambitieus te noemen. “Over vijf jaar zijn we zeven dagen per week open”, zegt de barman met volle overtuiging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.