Noten kraken

Onder studenten is het slikken van kletsers, noten, ikkies of gewoon pillen inmiddels net zo normaal als een avondje drinken. Van dat laatste weten we inmiddels heel duidelijk wat het met je doet en hoe slecht het is. De effecten van XTC zijn echter nog steeds met nevelen omhuld. Verschillende onderzoeken naar de korte en lange termijn effecten van XTC spreken elkaar tegen, de SK dook in de materie.

pillen
Foto: Danny Dutch

Dat XTC gebruik niet zonder gevaar is, bleek dit jaar al een paar keer. Zo overleed er in Den Bosch vorige maand nog een 21-jarige jongen na het slikken van een ‘vervuilde’ pil.

Gelukkig lijkt het nut van het laten testen van pillen in Groningen redelijk te zijn doorgedrongen. Maar wat nou als je een ‘zuivere’ XTC-pil slikt? Wat zijn hiervan dan nog de (negatieve) effecten op lange en korte termijn?
Hierover is de wetenschap al jaren behoorlijk verdeeld. Via de telefoon wenst het Trimbos-instituut ons veel succes met het doorspitten van alle wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied. Die elkaar nog regelmatig tegenspreken ook.

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht bleek al dat het lange termijngeheugen ernstig kan leiden onder veelvuldig XTC gebruik. Van veelvuldig XTC gebruik is volgens de meeste onderzoeken sprake, als er gedurende een aantal jaren, meer dan eens per maand wordt gebruikt. Iets dat misschien uitzonderlijk is maar ook onder Groningse studenten wel degelijk voorkomt. Op het korte termijngeheugen blijkt XTC dan weer geen negatieve invloed te hebben.

Uit een Amerikaans onderzoek op dieren, is gebleken dat XTC gebruik zeer schadelijk is voor de serotonerge neuronen. Deze neuronen geven de neurotransmitter serotonine af. XTC zorgt bij gebruik, tijdelijk, voor een verhoogde afgave van serotonine in de hersenen. Voorlopig is er geen onderzoek dat uitwijst dat deze neuronen ook bij mensen zo zwaar worden aangetast bij gebruik, maar het is op zijn minst plausibel. Dat je een beetje voorzichtig wil zijn met je serotonerge neuronen blijkt uit de hoeveelheid zaken waarop serotonine van invloed is. Onder anderen: stemming, slaap, emotie en je libido. Toch stuk voor stuk dingen waaraan de gemiddelde student veel waarde hecht.

Het feit dat XTC niet nieuw, maar al jaren aan een revival bezig is, zou kunnen betekenen dat we binnenkort een echte indicatie kunnen krijgen van de lange termijn effecten. Het effect van pillen bij gabbers uit begin jaren ’90 zal ongetwijfeld onderzocht worden en de resultaten hiervan zullen voor onze generatie heel relevant kunnen zijn. Tot die tijd is een klein beetje gezond verstand de beste voorzorgsmaatregel.

Een gedachte over “Noten kraken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.