Misdadige avonden

[dropcap]V[/dropcap]erkeersborden, almanakken en trofeeën uit een kroeg. De meeste studenten zijn niet vies van wat kruimeldiefstallen om een mooie herinnering levend te houden. ‘YOLO’ is niet voor niets zo populair geworden. Maar in de eerste instantie zijn dit toch criminele daden. Hoewel niemand die shotglazen zal missen, worden er in Groningen wel ergere misdaden gepleegd.

De afgelopen paar jaar is heel Groningen geschrokken van verschillende moorden die zijn gepleegd in de binnenstad. De boodschapper van de ‘publieke dames’ die werd afgemaakt in zijn eigen huis, de dubbele moord door een junk en de doodgestoken prostituee zijn zaken die iedereen heeft meegekregen. Al was het alleen maar omdat je om moest fietsen doordat de straat was afgezet.

Moorden zijn van alle tijden. In 1838 werd Okke Kluun nog ter dood gebracht in Groningen omdat hij een weduwe had vermoord. Gelukkig staat deze straf niet op het stelen van fietsen of drugsgebruik, want dan zou de studentenpopulatie aardig teruglopen. Recenter zijn de moorden op 7 jonge vrouwen rond Station Noord in de jaren ‘90. Een gevaarlijke tijd om als studente alleen over straat te gaan.

Maar de meeste Groningers zijn niet helemaal onschuldig. Baldadigheden tijdens het stappen worden voor 66% gepleegd door studenten. Iedereen houdt van een ‘badboy’ of een goede ‘villain‘, maar het is toch wat minder als je met een bloedlip en een blauw oog op het politiebureau zit. Studenten zijn de oorzaak van 16,7 % van de vernielingen in Groningen. De meeste zullen de verkeersborden zijn die het interieur veel GK’s versieren. Interessant is dat het grootste deel van deze ‘criminelen’ lid zijn van grote studenten verenigingen. Imago is alles.

Studenten blijft echter niets gespaard. Van vandalist naar slachtoffer. Er wordt veel gejat uit studentenhuizen. Vanaf januari zijn er al 65 inbraken bij studenten gemeld. Als je ’s nachts iemand op de gang hoort lopen, is de eerste gedachte vaak: “een huisgenoot”. De grote verassing komt dan ’s ochtends als blijkt dat alle tv’s en laptops weg zijn. ‘Open deuren beleid’ gaat zo naar een heel nieuw level, en een deur verdienen heeft veel meer voordelen dan alleen privacy.

De grootste criminaliteit gaat onder de officiële radar van de politie door. Niemand doet daadwerkelijk zijn mond open over de criminele golf die heel Groningen teistert. Wie heeft niet de woede, ongeloof en verontwaardiging gevoeld als je door de regen naar huis moet lopen omdat je fiets weg is? De diefstallen zijn een vicieuze cirkel. Vraag en aanbod blijft bestaan met het stelen van fietsen, want de goedkoopste vervanging is een gejatte fiets kopen van een junk.

Studenten zijn niet de vermoorde onschuld, maar ook voldoen zij niet aan slechte imago dat zij bij veel van Nederland hebben. Ja, we drinken, hebben seks, en jatten wat souvenirs van een mooie avond. Lang leve de lol, uiteindelijke studeren we bijna allemaal af en belandden in een mooi kantoor. Mochten de streken niet helemaal verleerd zijn, dan gaat het mooie kantoor er aan onderdoor fraude of witwassen. Dit is echter niet te wijten aan de studententijd. Je studeert maar een keer, en de grenzen testen is geen misdaad.

Hoewel de politie soms zijn handen vol heeft, vindt geen enkele student zich een misdadiger. Wat kan een leuk souveniertje jatten ook kwaad? En soms moet je gewoon heel nodig plassen zonder wc in de buurt of heb je de neiging je en plein public uit te kleden. Niemand heeft iets tegen een mooi lichaam. De meeste incidenten zijn gewoon studentikoze onschuld, kwajongens streken. Maar shotglazen jatten is nog steeds diefstel, een meisje doen dat te dronken is om ‘nee te zeggen’ is nog steeds verkrachting en straatborden vernielen blijft vandalisme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.