Sport

How to Tour

Het is een oneven jaar. En dat betekent geen EK, geen WK en geen Olympische Spelen. Dan ben je al snel veroordeeld tot het kijken naar de Tour de France, het grootste drugsevenement ter wereld (eigenlijk een soort technofeest zonder muziek). Dit jaar is dat helemaal geen straf trouwens, want Groninger trots Bauke Mollema staat straks in Parijs namelijk gewoon met de gele trui om zijn goddelijke bast. Maar kijken naar de Tour kan een pijnlijke exercitie worden als je niet mee kan praten met je bankgenoten. Wij zijn de beroerdste niet en schieten je te hulp met deze spoedcursus Tour de France!

De Waaier
De wind komt van rechtsvoor (of linksvoor). De eerste man rijd in de wind aan de rechter kant van de weg, de tweede man rijd daar links achter, uit de wind dus. De derde man rijdt daar weer links achter enzovoort. De weg is niet eindeloos en er komt een renner die moet kiezen: het gras in of in de wind rijden. Deze renner zal dan waarschijnlijk op achterstand gereden worden. Waaiervorming is een zege voor elke vlakke, en dus meestal saaie etappe. Als er waaiers ontstaan kan je roepen: “Hij trekt ‘m op de waaier!” Of: “Hij wordt op de kant gezet!”

Het Rode Vod
De rode driehoek die boven de weg hangt en de laatste kilometer van de koers aanduidt.

Het Chasse Patate
Een groep achtervolgers probeert de kopgroep bij te halen maar slaagt daar niet in. Ze bungelen ergens tussen kopgroep en peloton en zitten in het chasse patate.

Het Peloton
De grootste groep renners in de koers. Deze is per definitie het snelst want de renners kunnen de koppositie in het peloton afwisselen. Zo hoeft elke renner maar even in de wind te rijden en rijden veel renners in de luwte. Een jagend peloton kan per tien kilometer meer dan een minuut op de kopgroep goedmaken. Het zijn de ploegen met de beste sprinters die het meest baat hebben bij het terughalen van de kopgroep.

Het Elastiek
Een wielrenner die moeite heeft aan te klampen bij de groep renners voor hem hangt aan het elastiek. De renner dreigt er dan ‘afgepierd te worden.’

De Lead Out
De ploegmaat van de sprinter die de sprinter zo lang mogelijk uit de wind houdt en tracht deze op een ideale afstand van de finish af te zetten. Deze lead out ‘trekt dan de sprint aan’ voor de sprinter.

Parijs is nog ver
De strijd is nog niet gestreden. Deze uitspraak van Joop Zoetemelk kan je letterlijk altijd gebruiken, op elke vraag.

Geparkeerd staan
Nauwelijks nog vooruit komen. Vooral bergopwaarts staan renners vaak geparkeerd.

Klinkenfahren
Aan de deur van een ploegwagen hangen om uit te rusten.

Linkeballen
In het wiel van je voorganger blijven zitten en zelf geen kopwerk willen doen.

Demarreren
Wegrijden uit de groep door te versnellen.

Asfalteczeem
Schaafwond van een val op het asfalt.

Kut Maarten Ducrot!
Omdat Maarten Ducrot, commentator bij de NOS, zichzelf zo graag hoort praten.

Geniaal weer, Maarten Ducrot!
Omdat Maarten Ducrot een lintje verdient door alle meesterlijke uitspraken die hij doet op de saaiste momenten van de etappe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.