Recensie

De illusie van democratie

[dropcap]U[/dropcap] kunt niet aan ze ontkomen. Strak in het jacket gehesen, de haartjes met flink wat gel naar achteren gesmeerd of in geile rokjes gehesen, stonden de heren en dames van de Universiteits- en Faculteitsraden ons op te wachten om ons ervan te overtuigen op hen te stemmen. De hoeders van onze generatie, de verlossers. Al het kwaad dat het College van zins kan zijn, zullen zij te vuur en zwaard bestrijden. Althans, dat zeggen ze.

Gratis water! Gratis pizzapunten! Gratis frutsels, ballonnetjes en ditjes en datjes. Vergeet de flyers, posters, aanplakbiljetten en banners niet. Het mag wat kosten, die Universitaire verkiezingen. Maar, voor de democratie van de Rijksuniversiteit Groningen is het van het grootste belang dat de studenten worden overtuigd om te gaan stemmen. Ze zouden zo maar eens kunnen zeggen dat er niet naar de studenten wordt geluisterd.

De Onafhankelijke Studenten Raad (OSR) is sinds vorig jaar nieuw in de Universiteitsverkiezingen. Vol overtuiging gaan zij het anders doen dan de SOG en Lijst Calimero. Verfrissend, snel, jong, snel en dynamisch. Het verkiezingsprogramma bevat slordigheden door de snelheid. Iemand schrijft dat de zin nog niet lekker loopt. Dat ‘er nog even over de formulering moet worden nagedacht’ en dat woorden nog moeten worden vervangen.

Toch lijken ze één ding goed begrepen te hebben, dat de democratie van de RUG een farce is. Natuurlijk doen de studentenpolitici hard hun best en hopen ze de studenten van de RUG te helpen. Daar zijn ze zelf in ieder geval heilig van overtuigd. Het hoeft echter weinig verbazing te schetsen dat de universiteit prima in staat is om plannen en ideeën vanuit het bestuur door te voeren. De raden zitten overvol met politiek, maar zijn angstaanjagend ondemocratisch. Dat zagen we bij het invoeren van het BSA, de bezuinigingen op de faculteiten en het algemeen verhogen van het ‘studierendement’ van de student. De RUG krijgt immers 15 miljoen euro wanneer 70 procent van de studenten die in 2015 beginnen met studeren, binnen vier jaar afstudeert. Dan kun je als studentenpartij tegenstribbelen, maar dat rendement zal omhoog gaan.

De universiteit doet weinig haar best om de illusie van democratie in stand te houden. Voor de faculteitsraad van Letteren kunnen studenten kiezen uit één partij: Alpha. Omdat ze zo de student het beste helpen. Zeggen ze. Kim Jong-Un zou er jaloers op zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.