PvdA Kamerlid Mohammed Mohandis over het BSA in het tweede jaar

[dropcap]O[/dropcap]nlangs sprak de Tweede Kamer over de uitbreiding van het bindend studieadvies (BSA) in het tweede en derde studiejaar. Er werd een pakket aan extra BSA-maatregelen gepresenteerd dat studenten zou moeten aansporen om sneller te studeren. Ik ben voor een ambitieuze studiecultuur, maar studeren is veel meer dan het trekken van een eindsprintje om je diploma te halen. Studenten moeten zich breder kunnen ontwikkelen naast hun studie, bijvoorbeeld door een minor te volgen, een periode in het buitenland te studeren of door een bestuursjaar of stage te doen.

Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om iets te doen naast je studie. Zoiets is goed voor je brede ontwikkeling en je staat daardoor steviger in je schoenen als je eenmaal afgestudeerd bent.

Ik sta niet per se negatief tegenover het BSA. De meeste opleidingen hebben al een vorm van het BSA. Het kan je dat extra zetje gegeven om net even iets harder je best te doen. Ik vind dat we daarom ook best kunnen kijken hoe we het BSA breder kunnen inzetten. Er moeten dan wel duidelijke uitzonderingsgronden zijn en we moeten goed monitoren of instellingen alles op orde hebben. Ik ben er daarom ook niet voor dat alle instellingen het uitgebreidere BSA gaan invoeren. Het BSA is niet bedoeld om studenten te weren, maar een niet presterende student moet in aanmerking kunnen komen voor een BSA. Wat we van de student verlangen is dat ze mits mogelijk hun studiepunten halen, ook in het tweede en derde jaar. We willen tenslotte allemaal dat studenten zo voorspoedig mogelijk hun studie doorlopen.

Het debat over het BSA gaat om de mogelijkheid voor instellingen om te experimenteren en ik heb duidelijk gemaakt in het debat dat het een klein experiment moet zijn en dat er rekening gehouden moet worden met het sociaal leenstelsel.

Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om iets te doen naast je studie.

Ik heb daarom twee moties ingediend. De ene motie beperkt dit experiment. Dit experiment heeft minder impact nu we ervoor hebben gezorgd dat 90% van de studenten niet in aanraking komen met een BSA. Ook moeten er voldoende alternatieve studies blijven bestaan voor studenten die niet willen deelnemen aan dit experiment.

Mijn tweede motie heeft wat mij betreft de angel uit dit experiment gehaald. Deze motie regelt dat studenten niet weggestuurd kunnen worden in het 3e studiejaar. Het is niet wenselijk om studenten in de eindfase van hun studieloopbaan weg te sturen als er te weinig punten zijn gehaald. Het is niet de bedoeling dat instellingen straks zomaar studenten weg kunnen sturen die dan met een hoge schuld opgezadeld zitten. Daarom willen we dat mentorschap en persoonlijke begeleiding in latere studiejaren de norm wordt. Uiteindelijk wil ik toe naar een studiecultuur waarin studenten meer laten zien én alle ruimte krijgen om zich te ontplooien. Want studeren is meer dan een sprintje naar je diploma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.