Hanzestudent wil niet besturen

RUG-studenten zwaar in de meerderheid

[dropcap]A[/dropcap]fgelopen maand heeft de man in de lange regenjas in de kelder van parkeergarage Boterdiep ons toegefluisterd dat er nogal wat schort aan de participatie van Hanzehogeschoolstudenten aan de grote besturen in Groningen. Neem bijvoorbeeld de ACLO, die sportfaciliteiten voor zowel Hanze- als RUG-studenten beschikbaar stelt. Afgelopen jaar hebben zij geen enkele sollicitatie mogen ontvangen van een HBO-student. Dit is een daling van 100% in vergelijking met die ene die ze het jaar ervoor kregen. Voor een instelling die juist claimt om praktijkgericht te zijn, blijft het animo van studenten om deze praktijkervaring daadwerkelijk op te doen achter. Waarom eigenlijk?

hanzebestuur

De schrijnende situatie is aanleiding voor een intern onderzoek van de ACLO. Vice-voorzitter Bart Dopper heeft zich voorgenomen om de spreekwoordelijke elephant in the room eens aan te kaarten en zette zijn speurneus op. Een heuse ACLO-denktank, vol met Hanzestudenten, moet uitkomst bieden. “Het lage aantal HG-bestuurders bij de ACLO baart zorgen aangezien de Hanzehogeschool Groningen een belangrijk partner is van de ACLO. Niettemin omdat de HG voor een belangrijk deel het personeel en de accommodatie financiert.” schrijft hij in een van zijn speerpunten. Waarom zou een organisatie die faciliteiten aan zowel RUG- als Hanze-studenten biedt, volledig bestuurd worden door studenten van één instelling. Vooral nu er een regeling getroffen schijnt te zijn dat studenten Sportmanagement studiepunten kunnen halen door een bestuursjaar bij de ACLO te gaan doen.

Maar niet alleen Dopper heeft last van de lusteloosheid van deze groep. Ook bij ESN hebben ze vooralsnog moeite om Hanze-studenten bereid te vinden om zitting te nemen in het bestuur. “Het aantal Hanze studenten is relatief laag binnen het bestuur van de afgelopen jaren en ook binnen de commissies van dit jaar zijn er veel meer RUG studenten.” aldus Heine Lageveen, secretary van ESN. “In dit bestuur en het voorgaande bestuur zaten alleen RUG studenten, 2010/2011 was er één meisje van de HG en in 2009/2010 was de voorzitter een HG student.”

Bij de KEI lijken ze minder last te hebben van dit probleem. Volgens het KEI-bestuur zijn de Hanze-studenten zeker in de minderheid, maar hebben zij veel actieve mensen van de Hanze bij hun organisatie. Tevens is het Dagelijks Bestuur de enige van de drie besturen waar Hanze-studenten zitting in hebben. Maar dat is de KEI.

Al met al een rare situatie waar niemand echt zijn vinger op weet te leggen. Iedereen lijkt wel vermoedens te hebben waar het knelpunt precies ligt, maar het beestje bij zijn naam te willen noemen lijkt een schop tegen het zere been van de Hanze te zijn. Wat blijkt, het is al jaren onderwerp van discussie en menig orgaan heeft zich er al meerdere malen over uitgesproken. Ironisch gezien zijn deze standpunten allemaal positief over een fulltime bestuursjaar. De Hanze heeft inmiddels meerdere initiatieven die het actieve studentenleven binnen de Hogeschool moeten gaan bevorderen.

Charlotte Bakker, voorzitter van de Word Actief Commissie binnen de SSA, bevestigt de vermoedens dat het actieve studentenleven op de Hanze niet echt van de grond wil komen. “Wij weten het zelf ook niet precies. Het zou kunnen zijn dat doordat meer Hanze-studenten thuis wonen en langere uren maken dat het actieve studentenleven minder zichtbaar is.” Ook wijst ze op verdeeldheid binnen de begeleiders van de studenten. “Vaak zeggen de SLB’ers: ‘Studie gaat voor’. Dat is natuurlijk ook belangrijk, maar ze lijken de waarde van een bestuursjaar geen recht te doen.”

Aan het College van Bestuur zal het niet liggen. Al langere tijd proberen zij van bovenuit de studenten meer te stimuleren om actief te worden naast hun studie. Dit enthousiasme is ook doorgedrongen tot het decanaat van de instelling. Gineke Schuiling, studentendecaan, is in ieder geval positief: “Je weet beter van de hoed en de rand door een bestuursjaar.” Volgens haar wijzen de neuzen van de deans allemaal dezelfde goedkeurende kant op.

Binnen de afdeling Studentenzaken vindt sinds dit kalenderjaar een belangrijke ontwikkeling plaats die onder andere de deelname van Hanzestudenten aan besturen zou moeten gaan bevorderen. Een speciale afdeling genaamd de ‘Actieve Student’ staat nu nog in de kinderschoenen, maar zou later een belangrijke omslag teweeg kunnen brengen in het faciliteren van actief zijn naast je studie. Edith Janssens, projectleider bij culturele vereniging HanzeCast, zal proberen om de drempel om actief te worden naast hun studie voor de Hanzestudent lager te maken. Door in gesprek te gaan met de verschillende ‘schools ‘ hoopt ze binnen het curriculum kansen te vinden die een bestuursjaar, naast de al verplichte stage en stijgende studiedruk, mogelijk maken. “Het gaat er om hoe je dat naast elkaar kan realiseren” aldus Janssens.

Van verschillende kanten wordt echter voorzichtig met een beschuldigende vinger naar de SLB’ers gewezen. Binnen deze groep zou verdeeldheid zijn over de plek die bestuurservaring zou moeten innemen binnen de studie. Met de politieke onzekerheden die studenten tegenwoordig boven het hoofd hangen, zouden zij vooral de zwakkere studenten afraden om praktische ervaring op deze manier op te doen. Zij lijken, ondanks tegengeluiden tijdens cursussen en workshops voor studentenbegeleiding, niet overtuigd om het woord te prediken in plaats van hun pupillen aan te moedigen om een jaartje bestuurservaring op te doen.

En dan nu, tromgeroffel, de uitkomsten van de ACLO-denktank. Vanuit het hol van de leeuw, het antwoord op het vraagstuk waar iedereen mee lijkt te worstelen. Het verlossende woord. De ontdekking van de hemel. En het is…. teleurstellend. Resultaten van de focusgroepen van acht verschillende opleidingen roepen in koor: “We wisten het niet” of “We willen het niet.” En aangezien vanuit de verschillende besturen dezelfde, dan wel specifiek op de Hanze gerichte, promotie uitgaat, kunnen we inmiddels wel concluderen dat de kop wat dat betreft aardig in het zand wordt gestoken.

Een cultuurverschil, tegenstrijdige geluiden binnen de studie of gewoon onwil. De Hanze-studenten lijken er gewoon niet aan te willen, ondanks alle stimulatie die zij vanuit de studie, de commissies en besturen krijgen. Er is ook niemand die zijn vinger precies op de zere plek kan leggen. En dat terwijl het juist voor studenten die een praktische opleiding volgen zo logisch lijkt om praktische ervaring op te willen doen. Maar ja, misschien moet je aan een dood paard ook wel niet willen trekken.

Kijk ook naar de reportage over Hanzeparticipatie op STUG TV (vanaf 6:48).

Een gedachte over “Hanzestudent wil niet besturen

  • Het hele verenigingsleven(en daarmee vaak ook de mogelijkheid om bestuur te doen) leeft minder onder Hanze-studenten heb ik gemerkt. Ook denk dat ik dat de verplichte colleges een issue zijn voor studenten die parttime bbestuur willen doen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.