Niks nieuws: Bier, what else?

[dropcap]P[/dropcap]ils, de gulden pretcilinder, het tintelende gerstenat of “liquid courage”. Op de meeste nachten zorgt deze goudgele jongen voor meer motivatie om jackass-waardige acties uit te halen dan ‘peer-pressure’ ooit zou doen. Weinig mooie verhalen beginnen met: “Ik zat toch een lekkere salade te eten…” Maar een biertje bij het avondeten wil er nog wel eens voor zorgen dat er een hele trilogie geschreven kan worden.

Iedereen die wel eens een schilderij van Jan Steen heeft mogen aanschouwen, weet dat bier, dronkenschap of katers niets nieuws zijn. In de tijd van Toetanchamon liepen er ook al mensen laveloos tussen de piramides door. En hoewel onze heer Jezus Christus zelf wijn prefereerde, zat de gewone man toen ook met een lekker pilsje aan tafel. Deze gefermenteerde drank van water, mout en plantdelen, werd naar schatting 4500 jaar voor Christus voor het eerst gemaakt. Sindsdien is dit hemelse brouwseltje er zonder uitzonderingen in geslaagd om ons steeds weer als holbewoners te laten rondlopen. Evolutie is ook niet alles.

Hier in Groningen weet menig student toch wel een aantal van die goudgele rakkers weg te zetten. Jongens laten zichzelf voorstaan op hun ad-kunsten, en nergens anders is de “riet-ad” of de “anytimer” zo populair als hier. Het bierfestijn op 12 en 13 april in de Martinikerk Groningen belooft dan ook een mooi feestje te worden. Maar dat is natuurlijk niks vergeleken met het Oktoberfest!

Ongelooflijke hoeveelheden burgers en studenten reizen jaarlijks naar München af om daar te genieten van het Duitse bier dat overvloedig geschonken wordt. Sinds de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildurghausen, met de kroonprins Lodewijk van Beieren op 17 oktober 1810, komen mensen samen om zich collectief de vergetelheid in te drinken. Wat is er nou heerlijker dan jezelf verliezen in die heerlijke pullen gerstenat, omringt door wulpse meisjes in niets verhullende dirndls, die de vochtige druppels pils van de vorige nacht nog op hun borsten hebben liggen?

Helaas kan deze droom niet eeuwig duren, aan elke feestje en elke nacht komt een einde. Waar je ook bent, met wie je ook bent, en wat je ook hebt gedronken, wakker worden moet je toch. En dan begint de ellende. Sommige geluksvogels onder ons kennen dit verschijnsel nauwelijks; “de kater”, “brakheid” of gewoon algehele misère. Maar iedereen die wel eens om zeven uur uit de Tapperij is komen struinen, heeft het meegemaakt. De dehydratatie, het lage bloedsuiker gehalte en de rollercoaster waar je je zenuwstelsel door heen hebt laten gaan, eisen hun tol.

Er bestaan veel remedies tegen katers. Of deze ook daadwerkelijk helpen is nog maar de vraag. Een pijnstiller voor het slapen gaan werkt niet want deze is al uitgewerkt als je wakker wordt. Koffie drinken, is geen goed idee want dit onttrekt nog meer vocht aan je lichaam en ’s Ochtends weer verder drinken betekent alleen dat je er later achterkomt dat uitstel geen afstel is. Een echte klassieke remedie is het “Ontbijt van Alcoholisten”. Dit is een vol pijpje pils met een rauw ei erin. Het schijnt wonderen te verrichten. Mocht je het willen proberen, laat me weten of het heeft gewerkt. Persoonlijk onderga ik liever de afstraffing van een fikse hoofdpijn, dan salmonella.

Helaas zijn niet alle gevolgen van bier op te lossen met een dag in bed blijven. Dat trio is na een dag nog steeds echt gebeurd, dat braakje op de grote markt ligt er waarschijnlijk nog en er is niemand die je laat vergeten dat je die draak hebt geregeld. Gelukkig staan Bavaria, Heineken en Hertog Jan altijd klaar om je weer een avond in die gelukzalige staat van vergetelheid in te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.