Astrologie: Het mentaal gehandicapte broertje van de wetenschap

[dropcap]H[/dropcap]oroscopen worden vaak gezien als broodje aap. De tijdschriften staan vol met quasitoepasselijke verhalen over het wel en wee van een Steenbok, Stier of Waterman. Nadat recentelijk is uitgekomen dat deze horoscopen vrijwel alleen door stagiaires worden geschreven, stonden sceptici zich glimlachend in hun handjes te wrijven. Maar echte astrologie wordt niet in tijdschriften geplaatst door koffiehalende meisjes, het is weldegelijk een wetenschap en afgestudeerde astrologen (het bestaat) willen voor eens en altijd het imago veranderen.

Een ingeplande Landelijke Astrologie Dag, 23 maart, was de uitgelezen kans om het concept te verdedigen door middel van enkele evenementen. Van lezingen, tot workshops en gratis consulten, menig astroloog heeft alles uit de kast gehaald om het nuchtere volk wijsheid toe te brengen. In Groningen leende de bakermat van de kennis, de Openbare Bibliotheek, zich hiervoor.

Kort pittig kapseldragende vrouwen staan zenuwachtig in de rij, wachtend op het verlossende antwoord waarom hun man hen verlaten heeft. Onbeseffend dat het begin van de tweede buikrol er wellicht iets mee te maken heeft, staan ze trappelend met het net uitgeprinte blaadje hevig te roddelen over wat ze precies aan de astroloog willen vragen. Na lang gediscussieer met de medewerkers dat Bosnië toch echt in Europa ligt en niet in Azië, krijg ik eenzelfde blaadje toegereikt, weliswaar met een geboorteplaats die 30 kilometer van mijn wieg ligt. Astrologie is kennelijk net als andere wetenschappen hevig onderworpen aan computerprogramma’s.

Na een half uur kan er aangeschoven worden bij een sympathiek ogende astroloog. Na enig uitleg over hoe hij te werk gaat wordt er een persoonlijke analyse aangeboden, zoals hiernaast afgebeeld. Er werd verteld dat ik iemand ben die graag in de schijnwerpers staat, maar ook wel in mijn eentje mezelf kan vermaken. Ik zou graag het initiatief op me nemen, maar ook geen bezwaar hebben mocht ik het een keer laten gaan en iemand zijn die rationaliteit boven emotionaliteit verkiest. Daarnaast zou ik het niet goed met mijn familie kunnen vinden maar wel van ze houden.

Er werd verteld dat ik iemand ben die graag in de schijnwerpers staat, maar ook wel in mijn eentje mezelf kan vermaken

Indrukwekkend genoeg, kon ik mezelf overal in vinden. Nog indrukwekkender was dat iedereen zichzelf hierin kon vinden. De bewezen confirmation bias viert hoogtij bij astrologische consulten, en na geraadpleeg van het internet blijkt dat er geen enkel onderzoek zelfs aspecten van astrologie heeft kunnen bewijzen.

Als een echte rationalist die zich niet emotioneel laat leiden, en een voorstander van de echte wetenschap, moet ik het als lariekoek afdoen. De beschrijving was te vaag en te algemeen om er enige inhoudelijk relevantie aan te verbinden. Astrologie een wetenschap? Neen.

edo-paranormaal-001

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.