Prepare for war

‘Life is a battlefield’. Hoewel men in echte oorlogen de strijd in gaat met tanks, geweren en bommenwerpers, hebben wij in het dagelijks leven ook zwaar geschut. Pijnlijke woorden kunnen diepe wonden achterlaten, een blauw oog gaat niet zo maar weg en kauwgom is echt onmogelijk om uit je haar te krijgen.

De algemene overtuiging is dat wij hier in Groningen geen oorlog hebben. Dit is misschien waar in de traditionele zin van het woord, maar wie ooit een ‘catfight’ heeft aanschouwd in de Poelestraat weet dat er ook hier weldegelijk oorlogen worden uitgevochten. Volgens Thomas Hobbes is dit normaal, de mens is van nature slecht geaard en handelt in eigen belang. Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht. Dus lieve studenten, hertjes, ballen, nerds en keizers; Prepare for war!

De wereldgeschiedenis kent heel veel verschillende oorlogen. Stammen die vechten om vrouwen te kunnen bemachtigen, landje veroveren of uit pure wraak. Elke oorlog heeft zijn eigen karakter, actoren en tactiek. Net zoals ook alle mensen op een andere manier ruzie maken. Neem een ruzie tussen mannen. Zij zijn vaak trots op hun ‘no bullshit’ houding. Als er iets aan de hand is wordt dat gewoon recht in het gezicht verteld. Er vallen woorden, er vallen klappen en vijf minuten later zitten ze met een biertje samen voetbal te kijken. Ik noem dat ook wel de “Blitzkrieg”.

De blitzkrieg is niet zozeer een oorlog als een tactiek. Men beweert dat deze is ontstaan na de Eerste Wereldoorlog. In WOI belandde men in een impasse. Dagenlang zaten soldaten in loopgraven tegenover elkaar waarbij om de zoveel tijd een spervuur werd uitgewisseld. De ‘blitzkrieg’ moest dit oplossen. Bij een zogeheten ‘bliksemoorlog’ is het de bedoeling dat de tegenstander zo snel mogelijk overwonnen wordt. Het liefste voordat deze de kans heeft om zelf troepen te kunnen verzamelen. In WOII voerde Duitsland een blitzkrieg uit door via Nederland en België, Frankrijk in record tijd in te nemen. Hier wierp de tactiek absoluut zijn vruchten af. Dit is ook hoe jongens hun problemen oplossen. Even harde klappen en dan snel resultaat.

Meisjes doen het heel anders. Af en toe is er een echte confrontatie, bij zo een ‘catfight’ komen de nagels naar buiten en is niks off limits. Maar dit is een uitzondering op de regel. Negen van de tien keer komt deze directe confrontatie er nooit. Net zoals bij de koude oorlog. Hoewel de koude oorlog een ideologisch conflict was, kapitalisten tegen de communisten, waren de Verenigde Staten en de USSR de belangrijkste actoren. Van 1945 tot 1991 vochten de Verenigde Staten en de USSR een verbeten strijd. Hierbij waren er verschillende confrontaties, zoals de oorlog in Vietnam en de oorlog in Korea, maar nooit kwamen de US en de USSR echt oog in oog te staan. Dit kwam mede door MAD, Mutual Assured Destruction. Als een van de twee aan zou vallen, en de ander zou een tegenaanval inzetten, zou dit voor beide het einde betekenen. Op dezelfde manier kunnen meisjes ruzie maken. Er worden roddels verspreid, jongens afgepakt en vriendinnen tegen elkaar opgezet, maar een echte confrontatie word meestal uit de weg gegaan. Deze ruzies duren ook meestal een stuk langer dan die van jongens, en zijn vooral ‘sneaky’. Mocht je als meisje regelmatig “per ongeluk”een biertje over je heen gegoten krijgen dan weet je: Je bent in oorlog, een koude oorlog.

Toch heeft geen van deze oorlogen de hoeveelheid ‘casualties’ als van de koning der oorlogen: WOII. Vergelijk dit met een ruzie tussen man en vrouw: als een koppel eenmaal de strijd aangaat vliegen de vonken er vanaf. De regels zijn: ‘Er zijn geen regels’. Alles wat men als wapen kan gebruiken wordt in de strijd gegooid. Het maakt niet uit als er nog andere slachtoffers vallen. In de Tweede Wereldoorlog vocht men met tanks, bommen, vliegtuigen geweren, onderzeeërs en natuurlijk de atoombom. Dit uitgebreide arsenaal zie je ook terug in en ruzie tussen twee geliefden. Alles wat je ooit fout hebt gedaan wordt tegen je gebruikt, vorige liefdes, vergeten verjaardagen of het feit dat je uit je mond stinkt ’s ochtends. Is het eerlijk? Nee. Maar in liefde en oorlog….

Gelukkig komen oorlogen weer ten einde en worden ruzies uitgepraat. En vaak kom je er beter uit. Na WOII kwamen de Verenigde Naties tot stand en die proberen nog steeds te zorgen dat zo een tragedie nooit meer kan gebeuren, we gaan vooruit. Zo kan je na een ruzie opeens een nieuwe vriendin hebben, een hechtere vriendschap of een betere relatie. En dan is er natuurlijk goedmaakseks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.