Jaarklassen, wel of niet?

Groningse studenten zitten niet te wachten op het invoeren van jaarklassen op de universiteit. De Contractus, het overkoepelend orgaan van de studentenverenigingen van Groningen, peilde middels een enquête of studenten het eens zijn met de toekomstplannen van de RUG. Van de achthonderd deelnemers was maar liefst 91 procent tegen het nieuwe jaarklassensysteem.

Het plan van de universiteit komt op het volgende neer: het BSA (bindend studieadvies) in het eerste jaar moet naar 50 punten en er moeten jaarklassen – zoals op de middelbare school – ingevoerd worden. Nieuwe afspraken tussen het ministerie van OCW en de RUG zijn de reden om met deze ideeën te komen. De universiteit is namelijk verplicht om hun bachelor-in-vier-jaar-rendementen in 2016 te hebben verhoogd naar 70%.

Het doel van de jaarklassen is dat studenten meer met hun eigen studiejaar mee gaan studeren. De RUG denkt door de studenten meer contacturen te bieden en meer met dezelfde medestudenten te laten studeren er voor een grotere binding tussen de studenten onderling gezorgd wordt. En dat zou dan weer voor meer studiesucces moeten zorgen. Verder zouden docenten de prestaties van de studenten zo beter in de gaten kunnen houden.

Slecht nieuws voor de lakse student, want het jaarklassensysteem zorgt ervoor dat studenten 60 punten per jaar moeten halen, anders zullen ze het hele jaar opnieuw moeten doen. De Contractus zelf vindt dat het plan slecht is voor de academische vrijheid. En er is door het voorstel natuurlijk minder ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, of dat nou in de bestuurskamer of in de kroeg is. Begin februari gaat de Contractus met Rector Magnificus Elmer Sterken in gesprek over de resultaten van de enquête.

jaarklassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.