Recensie

Het Bombardement is de beste Nederlandse film ooit

Het Bombardement vertelt het verhaal van de Duitse luchtaanval op Rotterdam in 1940. Je weet wel, de dag dat de Duitsers de gehele binnenstad van Rotterdam naar de gallemiezen bombardeerden met ongeveer honderdduizend kilo explosieven. A la Titanic wordt dit verhaal in Het Bombardement gekoppeld aan een liefdesverhaal. Een gouden greep van regisseur Ate de Jong, zo zou later blijken. Want Het Bombardement lijkt niet alleen in verhaal op Titanic, maar ook in kwaliteit. Vergeet Soldaat van Oranje, laten we maar met de deur in huis vallen; Het Bombardement is de beste Nederlandstalige film aller tijden.

De film gaat van start als de hoofdpersoon, Vincent (Jan Smit), terugblikt op de oorlogsjaren. In die tijd werkte hij als bakkersjongen, kluste hij bij als bokser en had hij ook nog een bijbaantje als piccolo in het hotel van zijn oom. In dat hotel ontmoet hij Eva, waarna zich een schitterend romantisch drama ontvouwt dat zijn weerga niet kent. En het speelt ook nog eens in de Tweede Wereldoorlog, de belangrijkste voorwaarde voor succesvolle Nederlandse films. De periode 1940-’45 mag dan geen beste tijd geweest zijn in de vaderlandsche geschiedenis, Het Bombardement maakt veel, zo niet alles goed.

Schitterende actie wordt afgewisseld met romantische drama. Het enige dat het geweldige, bombastische gevoel dat de film opwekt nog kan overtreffen, is het fenomenale acteerwerk van Jan Smit. Waarom deze jongen bekend is geworden als zanger, is volstrekt onduidelijk. Misschien acteert hij een zanger als hij op het podium staat. Hoe dan ook; het is een geboren acteur. Tel daarbij op het epische melodrama, de schitterende apotheose en de karakterontwikkeling, oh de karakterontwikkeling, en je hebt een cinematografisch meesterwerk dat zijn weerga niet kent. En er zit ook nog een trucje met chronologie in. Briljant. Het Bombardement schaart zich dan ook moeiteloos tussen klassiekers als het eerdergenoemde Titanic, Memento, Schindler’s List en Apocalypse Now.

Een hoogtepunt in de vaderlandse filmgeschiedenis, zo zou je Het Bombardement het beste kunnen karakteriseren. Een groots, meeslepend oorlogs- en liefdesdrama, met uitstekend acteerwerk. Wat wil je nog meer?

bombardement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.