Recensie

Tallest Man on Earth

Het nieuwe album van de Zweedse singer-songwriter Kristian Mattson, beter bekend onder de naam The Tallest Man on Earth, staat als een huis. Met zijn schrale, snijdende stem zet hij een verzameling folknummers neer die zijn eigen stijl trouw blijven. Tegelijkertijd zijn de invloeden van een producer te merken. Her en der horen we nu een effectje over zijn gitaar, stem, of begeleidende steal guitar. Hij heeft in dit album zijn stijl verder ontwikkeld in de goede richting.

Die richting is vooral goed te merken bij het nummer ‘Just Grow Away’, een mooi nummer waarbij hij met een lichte echo op zijn stem en gitaar een ballad neerzet welke nieuw maar toch vertrouwelijk voelt.

Ook experimenteert hij met andere vormen van gitaarspelen dan zijn gebruikelijke vlotte tokkel of snelle slag. Het nummer ‘On Every Page’ begint met een plukkende gitaar waarbij zijn stem en de gitaar elkaar synchronisch volgen. Hij wisselt af met zijn vertrouwelijke stijl en dat geeft zijn nummer een fris gevoel.

Zijn vorige album, The Wild Hunt, eindigde met een intens piano nummer. Veel fans hadden het vermoeden dat dit een voorhoede voor meer van dat soort nummers zou zijn. Ook was het maar de vraag of de gouden combinatie met originele, impressie wekkende teksten, een unieke stem maar met relatief simpele akkoordenschema’s, nog wel kan boeien op langere termijn. Deze twijfels kunnen met dit album weer van tafel worden geveegd.

Dit album geeft voldoening voor zowel mensen die meer van hetzelfde willen als mensen die een ontwikkeling willen zien van een artiest. Zijn bekende stijl met snelle mooie tokkels en indrukwekkende teksten hebben genoeg ruimte op het album. En net als voorheen zit er weer een lied met enkel piano en stem bij. Met dit album bevestigt The Tallest Man on Earth dat hij echt talent heeft.

Tallest Man

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.