De entrepreneur: Pakkend verhaal

‘Hoi, ik ben Max, aangenaam.’ Voor mij zit Elwin Stevelink op een Chesterfield, naast een kleermakerstorso in een half vermaakt pak. Op zijn schoot staat een laptop, waaruit de krakende stem van Max tevoorschijn komt. Voor een live-feed uit Kampala, Oeganda hebben we niks te klagen.

‘Afgelopen jaar ben ik afgestudeerd in Small Business and Entrepreneurship aan de RUG.’ vertelt Max Pater enthousiast. Hij werkt nu op kantoor voor een bakkersbedrijf van zijn familie, in Oeganda. ‘Er zijn erg veel westerlingen die van Nederlands gebakken brood houden.’ Elwin leerde zijn huidige clubgenoot kennen bij Albertus in 2007. Nu studeert hij International Business and Management en volgt hij Psychologie. ‘Beide opleidingen hebben enorm veel raakvlakken, vooral aan de marketingkant. Op die manier kun je veel extra inzicht verwerven en het is ook gewoon leuk.’

Toen Elwin op het punt stond naar Thailand te reizen, kreeg hij telkens dezelfde tip; ‘als je daar bent, laat je dan een maatpak aanmeten. Usp’s: goede kwaliteit en lekker goedkoop’ verteld Elwin licht geamuseerd. Toen de heren eruit waren dat ze hun ondernemerskwaliteiten wilden botvieren op maatpakken, werd er een totaal-concept bedacht: Suit Farm. ‘We wilden een volstrekt uniek bedrijf beginnen. Maatpakken van hoge kwaliteit voor een topprijs en compleet online afgehandeld.’ Ze hebben het hele proces gestreamlined en ze verzorgen alleen de voordeur. De maten worden ingevoerd en verzonden naar de fabrikant in China. Deze gaat direct aan de slag en via FedEx kunnen de pakken overal ter wereld worden verstuurd, binnen drie weken.

De groei van het bedrijf valt te typeren als een evolutie. Nadat de juiste leverancier was gevonden – van Thailand, tot India tot China – en er een gelikte fotocampagne werd afgeleverd, ging de website anderhalf jaar geleden online. Maar de heren zijn terughoudend met actieve marketing. Max; ‘We willen nu, met een relatief lage aantal bestellingen, de kinderziektes uit het proces weren.’ Op de vraag waar ze zulk engelen-geduld vandaan halen antwoord Elwin nuchter: ‘Nu kunnen we er evenveel van leren, maar voor een boel minder leergeld.’ Maar de plannen zijn groots. Max: ‘We geloven in online-retail. Door de relatieve eenvoud van het proces is het concept in feite wereldwijd toe te passen. We hoeven de site alleen maar even door Google Translate te trekken’ grapt hij. ‘Of je nu vanuit Honkong bestelt of via Washington, voor de levertijd en de kosten is het irrelevant’ springt Elwin bij. Ze hebben de juiste mediacontacten al in de startblokken staan, maar de verwachting is dat ze binnen een half jaar echt ‘public’ gaan.

‘Wat me vooral is opgevallen tijdens het vallen en opstaan als ondernemer is de welwillendheid van anderen om je verder te helpen. Als je een idee hebt, zoek mensen op die er meer over kunnen vertellen.’ Ook Elwin houd er een uitstekende ondernemerstip op na: ‘verzamel een groep ondernemende mensen om je heen van verschillende disciplines, maar met dezelfde hands-on mentaliteit. Zo heb ik me onlangs aangesloten bij Nijntje’ (studentenondernemersclub, red.). Het is duidelijk, de pakkenboeren zijn eager for more. Het is nu wachten op het oogstfeest.

www.suitfarm.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.