Sociaal leenstelsel

Vox-Populi

Feest in de studentensteden deze week! De gehate langstudeerdersboete is van de baan. Bedacht door Mark Rutte (zeven jaar geschiedenis) en afgeschaft door Diederik Samsom (acht jaar technische natuurkunde). Beetje kort door de bocht maar we hebben geen tijd om uit te wijden want de studie moet door, door, door. En nu is het wachten op een alternatief. Waarschijnlijk gaan we een sociaal leenstelsel krijgen. Niet meer iedere maand gratis geld van de DUO, maar gewoon een keiharde lening met rente. En terugbetalen maar, zodra je klaar bent met je studie. Want studenten vinden toch wel een goede baan.

Studenten zijn een vreemde groep in de maatschappij. We worden geacht fulltime met onze studie bezig te zijn, maar tegelijkertijd kan dit niet want dan is het allemaal niet te financieren. Saillant: In de berekeningen over hoeveel Nederlanders er in armoede leven, worden studenten niet meegenomen. Want dan zouden de cijfers wel erg hoog uitvallen. Toch zijn mensen die studeren hard nodig in Nederland.

Van studenten mag verwacht worden dat ze zelf iets bijdragen aan hun opleiding. Ze gaan er immers zelf de meeste vruchten van plukken. Daarom is een sociaal leenstelsel misschien nog helemaal niet zo’n slecht idee. Ten eerste kan het mensen motiveren serieuzer met hun studie bezig te gaan. Voor iedere maand die ze vertraging oplopen, moeten ze immers meer schulden maken. Wat dat betreft: prima plan. Verder is het natuurlijk zo dat je niet per se hoeft te studeren. Als je het zo bekijkt, is alles dat je vanuit de overheid krijgt om dit makkelijker te maken natuurlijk al een cadeautje. Het ligt echter iets gecompliceerder dan dat, want de student is heus niet de enige die baat heeft bij zijn eigen studie. Bovendien moet iedereen een gelijke kans hebben om te gaan studeren, dus niet alleen mensen met een rijke papa. Maar goed, ook met een sociaal leenstelsel kan dit bewerkstelligd worden. Denk aan: redelijke rente. Redelijke termijn om terug te betalen. En kans op kwijtschelding als het echt niet lukt. Daarom: een SOCIAAL leenstelsel.

Het geld dat met een dergelijk systeem wordt uitgespaard (een whopping 800 miljoen euro) moet dan echter wel in het onderwijs worden gestoken, en niet in bijvoorbeeld een of ander megalomaan gevechtsvliegtuigproject. Want hoe kun je van mensen verwachten dat ze offers brengen om een studie te volgen, als deze studie vervolgens rammend kut is en geen enkele kans op werk biedt? Kijk maar naar het hbo. De opleidingen vrijetijdscommunicatie vliegen je om de oren en werk vind je niet. Daarom: Stop het geld in het verbeteren van het onderwijs. Bijkomend voordeel: Ook dit zal studenten motiveren om beter hun best te doen.

En dat terugbetalen. Tja. Dat zou moeten lukken, toch Mark? Want als je leent om een opleiding te kunnen volgen, moet je met die opleiding toch minstens werk kunnen vinden. Of niet dan? Anders is het hele systeem zinloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.