De Bruiloft DJ

bruiloft-dj

Je kunt na je studie verschillende dingen doen, zoals in de bijstand, net als de meeste sociologen.” grapt Jeroen van der Mark met een brede glimlach. Zelfspot kan deze vierentwintigjarige Masterstudent Sociologie niet ontzegd worden. Toch neem je deze jongen serieus, al is het alleen maar om zijn imposante postuur, waar je niet zonder moeite omheen kunt.

Van der Mark begon vier jaar geleden met ‘plaatjes draaien’, zoals hij het zelf verwoordt. “Ik draai onder andere in de Warhol, de 3 Uiltjes, Vera en de Oosterpoort. Daarnaast ben ik bezig met een nieuwe website waarmee ik een bepaalde nichemarkt wil gaan bedienen, genaamd debruiloft-dj.nl. Draaien voor een bruiloft is heel wat anders dan in een kroeg. Maar je omlijst de mooiste dag uit iemands leven, dat geeft veel voldoening.” Deze sub-onderneming is onderdeel van VanderMarkMusic.com, een paraplu voor al zijn verdiensten als DJ. Het besef dat hij professioneel diskjockey zou kunnen worden is pas iets van de laatste twee jaar. Daarvoor zag hij het draaien vooral als een interessante bijbaan welke er voor zorgde dat hij samen met zijn basisbeurs prima kon rondkomen. “In het begin beunde ik voor 60 euro per avond bij, dat was omgerekend een prima uurloon’. Na enige navraag bleek dit tarief echter niet meer geldig te zijn.” Op de vraag wat zijn mooiste klus ooit was, laat hij desgewenst weten dat deze morgen plaatsvindt. “Dan heb ik een bruiloft in Zandvoort aan Zee, in een beachbar met uitstekende weersvooruitzichten.” Dan corrigeert hij zichzelf. “Mijn allermooiste klus tot nu toe was op de Gay-pride in Amsterdam, vorig jaar.” Hij was door zijn nichtje benaderd om, geheel shirtloos, mee te varen op de boot van de Amsterdamse studenten gay vereniging. “Het is echt onvergetelijk wanneer er duizenden mensen langs de grachten staan.”

Achter zijn business zit een andere droom. Het zorgt voor een basisinkomen waardoor hij genoeg tijd heeft om een andere ambitie te realiseren. Zijn uiteindelijke doel is om producer te worden en daarvan te kunnen leven. “Dat is mijn echte missie.” Hij is bezeten van muziek. Ter oefening maakt hij veel muziek van anderen na, van Calvin Harris tot Paul Kalkbrenner. “Mijn droom is andere mensen uit hun dak te laten gaan op mijn muziek. En als het niet lukt heb ik een goed diploma.”

Op het moment loopt Jeroen stage bij het UMCG en doet hij onderzoek naar mensen met een knie- of heupprothese. Maar het is te combineren met ondernemen, zegt hij. Dat betekent echter niet dat hij nooit moeilijke keuzes heeft moeten maken. “Had ik mijn master moeten doen, of had ik me direct moeten gaan richten op producen en draaien? Ik heb uiteindelijk voor het laatste gekozen.” In retroperspectief: “Misschien had ik een andere studierichting moeten kiezen, iets kunstzinnigs of met sport.” Zijn werkwijze en tevens tip voor andere (studenten)ondernemers: “Je moet wel iets kunnen, maar het is belangrijker dat je mensen kent en zij jou iets toevertrouwen. Opdrachtgevers moeten je iets gunnen. Het netwerk en je sociale vaardigheden helpen je daarbij.” Zijn ambitie voor de toekomst is niet mals: “In Nederland zijn al zoveel DJ’s doorgebroken. Ik moet het gewoon proberen. Mocht dat niet lukken, dan houd ik de deur op een kier als personal trainer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.