Stop de persen! UK gaat digitaal

UKTERGANG_onderschrift_Stef-Veldhuis-Bureau-Trekhaak

[dropcap]T[/dropcap]ot ons grote verdriet hebben wij, samen met u, moeten vernemen dat de Universiteitskrant (UK) in de huidige vorm gaat verdwijnen. Na ruim 41 jaar in krantvorm verschenen te zijn, rijden ze eenvoudigweg hun eigen karretje in de poep. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Is de UK te redden? Of is een papieren versie gewoon oubollig en gaan we op den duur allemaal digitaal?

Krantenland zit al bijna een decennium in een crisis: dalende advertentie-inkomsten, dalende oplages en dalende kwaliteit. Ook de UK heeft al jaren te maken met teruglopende advertentie-inkomsten. Een advertentie in de UK kost bijvoorbeeld voor een hele pagina €1500. Even ter vergelijking: daar wordt deze complete krant van gemaakt. Daarnaast kwam het College van Bestuur met de mededeling dat de personeelsadvertenties niet meer in de krant geplaatst zouden worden, waardoor de UK naar verluidt zo’n €60.000 per jaar misloopt.

Voor het nieuws leest men de krant al lang niet meer, dat is verschoven naar de digitale wereld. De NOS-app, NU.nl-app en voor het regionale nieuws de RTV Noord-app worden om de vijf minuten gecheckt of er niet toevallig iets is gebeurd wat je niet mag missen. Een krant moet iets extra’s bieden, zoals Philippe Remarque ooit zei: “Een krant lees je voor de achtergronden en opinies, niet voor het nieuws. Deze laten zich nu eenmaal beter op papier lezen.”

De UK gaat zich in de digitale boksring vol concurrentie storten. Volgens Hanneke Boonstra, hoofdredacteur sinds 2008, kan de UK voldoende marktaandeel winnen om te overleven: “Wij kunnen absoluut concurreren met bekende blogs en nieuwssites, wij hebben het UK-geluid en gaan dat zeker nog meer laten horen.”

Wanneer we met Boonstra praten valt op dat er eigenlijk al jarenlang naar digitalisering wordt toegewerkt: “Wij zijn hier al anderhalf jaar mee bezig, met onder andere een eigen UK-app. Ik vind dat je mee moet gaan met de tijd, digitaal is nu eenmaal hip.” Een aantal maanden geleden is de redactie naar Utrecht gegaan om te kijken hoe het zogenaamde U-blad is omgegaan met haar digitalisering. Volgens Jan Munters, scheidend fractievoorzitter van de GSB in de URaad: “De digitalisering van het Utrechtse Universiteitsblad is vrij succesvol verlopen, terwijl iedereen de papieren versie graag wilde behouden.”

Je zou je af kunnen vragen of er überhaupt moeite wordt gedaan om de papieren versie te behouden. Onder studenten blijkt toch dat de papieren krant juist het UK-geluid is. Studenten pakken voor college even een krantje mee om dit vervolgens in de pauze of misschien wel tijdens de colleges door te bladeren. Dit zal op de een of andere manier moeten veranderen, want het is nou eenmaal niet zo dat iedere student een iPad heeft om even lekker zijn digitale krantje op te lezen.

Boonstra heeft naar eigen zeggen in de loop van de tijd al behoorlijk wat maatregelen genomen om de papieren versie binnen de financiële perken te houden. Zo is de UK overgegaan op dunner papier, is de oplage verlaagd en is zij terug gegaan naar 16 pagina’s. Randy Martens, oud-hoofdredacteur van de SK, daarover: “Als je vecht tegen de ondergang moet je jezelf niet alvast half opdoeken door de oplage bijna te halveren en alles slechter te maken, maar juist investeren en jezelf aantrekkelijk maken voor lezers en adverteerders.”

Ik vind dat je mee moet gaan met de tijd, digitaal is nu eenmaal hip

In UK 36 meent hoogleraar eigentijdse geschiedenis Doeko Bosscher dat de UK zal worden gelezen zoals je je mail checkt: “Even de pure, onmiddellijk nuttige informatie eruit pikken. Een opiniestuk opzoeken en van het scherm lezen? Ik vrees het ergste.” Natuurlijk is Boonstra het hier niet mee eens. Volgens haar is het helemaal niet zo dat het nieuws alleen maar snel gelezen wordt: “Ik lees met gemak digitale opiniestukken op mijn iPad.”

Van de negativiteit rondom het verdwijnen van de papieren krant merkt Boonstra weinig. Zij is zelf vooral erg enthousiast over de nieuwe richting van de UK en komt alsmaar terug op het feit dat ze de ochtend van het gesprek een bijzonder nuttige brainstormsessie met veel energie heeft gehad.

Boonstra’s ideale krant? “Spannend, leuk, zet je aan het denken, maakt je soms ook kwaad en bevat amusement.” Op de vraag of deze krant dan van papier is of digitaal kon Boonstra echter moeilijk antwoord geven. Het werd uiteindelijk een digitale krant, maar het ietwat lange twijfelen deed ons vermoeden dat haar ideale krant stiekem toch van papier is…
Huub Kappert en Else-Marike Kepel
Illustratie: Stef Veldhuis, Bureau Trekhaak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.