Gemeente past vijftien procentnorm streng toe

Huisbaas geen vergunning, studenten de dupe

[dropcap]S[/dropcap]tel je voor, je woont al meer dan een jaar prima in je studentenwoning. Op een dag staat er een man van de gemeente op je stoep om je te vertellen dat je uit de woning moet. Je huisbaas heeft namelijk geen vergunning van de gemeente gekregen om studenten in de woning te huisvesten. Dit is het directe gevolg van nieuw beleid van gemeente Groningen om de 15 procentnorm, de regel dat in een straat niet meer dan vijftien procent van de woningen bewoond mogen worden door studenten, streng na te leven.

Het overkwam Chris Rosche, bewoner van een studentenpand aan de Noorderstationstraat. “Een man van de gemeente kwam langs en vertelde ons dat we het pand illegaal bewoonden. Hij verklaarde niet echt waarom we uit het pand moesten en als we nog vragen hadden konden we de gemeente bellen. Maar we kregen geen telefoonnummer of contactpersoon.”

De vijftien procentnorm is in het leven geroepen om overlast van studenten en verpaupering van de wijk ten gevolge van studentenhuisvesting, te beperken. De strikte naleving van de norm treft echter niet enkel de overlastgevers. De buren van Chris Rosche zijn erg tevreden over hun buren. Janna Munster, de buurvrouw aan de rechterkant verklaart: “Ik woon hier al twee en een half jaar en ik heb meer last van het verkeer en de coffeeshop aan de overkant, dan van de buren.” De buurvrouw aan de andere kant moet nog maar zien of ze van de volgende bewoners even weinig overlast ondervind als van de huidige. “Je weet niet wat er hier na in komt.”

In een voorlichtingsbrief van de gemeente staat duidelijk dat huisbazen de verantwoordelijkheid hebben alternatieve woning voor de studenten te vinden. Logisch, het zijn de huisbazen die over de juiste vergunningen moeten beschikken. Toch is er helemaal geen regel die deze verantwoordelijkheid van de huisbaas vastlegt en de student heeft geen poot om op te staan.

Een felle tegenstander van de veelbesproken maatregel is Jos van Rooij, gemeenteraadslid voor Student en Stad. Hij hekelt het beleid van de gemeente, welke ook de nette student treft. “Een oplossing is het doelgericht problemen oplossen. Heeft de buurman last van rondslingerende fietsen, dan moet een fietsenrek geplaatst worden. Stadjer en student moeten met elkaar in contact komen. Studenten zijn laks, niet per se asociaal.”

Waarom wordt deze maatregel, waar toch zoveel mis mee lijkt te zijn, uitgevoerd? Anneke Miedema, persvoorlichter van gemeente Groningen, legt het uit. “Het directe doel van de maatregel is studentenwoningen beter te verdelen over de stad. Natuurlijk met het oogpunt overlast te beperken.” Is de gemeente dan niet in staat individuele gevallen aan te pakken? Volgens Miedema is dit lastig. “Zoveel rechtsmiddelen heeft de gemeente niet. Buren gerucht is gewoon ontzettend ingewikkeld.” De houding van de gemeente is niet ontstaan uit onwil, maar uit onmacht, volgens de persvoorlichter. “Groningen heeft een publiekrechtelijke verhouding met de eigenaar van het pand. Niet met de huurders. Een schadeloosstelling van de student door de huisbaas lijkt ons terecht, maar dat is een privaatrechtelijke zaak tussen student en huisbaas.”

Of deze schadeloosstelling er ook komt is nog afwachten. Zo niet, dan is het wellicht een idee stadjers te laten merken dat een getergde student overlast voor twee maakt. Succes met je vijftien procentnorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.