Splijtknorren, pilssteigers en bvo’tjes

Rubriek-Taalhoekje

Niet lang geleden was ik bij de kapper. Ze was er nog niet dus ik kon in de stoel wel even op haar wachten totdat ze terug was van haar pauze. Ik kreeg een kopje thee en een oude Libelle om door te bladeren maar mijn aandacht ging uit naar iets anders.

Via de spiegel zag ik in de stoel naast mij een jonge jongen met een enorme bos krullen. Ondanks dat hij overduidelijk zijn best deed om ouder te lijken, gaf ik hem geen jaar meer dan 19. Zijn brallerige stem schalde door de kapsalon en was duidelijk niet van plan om zijn kapster er een woord tussen te laten krijgen. “Nee, ja, dan ben je de hele maand wezen drinken dus dan is m’n stufi op en dan zit een avg’tje er niet meer in hoor.” Nog steeds klapperen mijn oren na van de studentikoze onzin die die vent in die paar minuten uit heeft gekraamd. Overduidelijk verveeld knikte zijn kapster begripvol en terwijl de pannenkoek met zijn hoofd naar beneden moest zitten rolde ze stiekem met haar ogen naar me.

Dat je als laag van de bevolking je eigen termen en uitdrukkingen ontwikkelt is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Sterker nog, ik herinner me dat ik als groentje op de universiteit een keer flink op de vingers ben getikt door de begeleider omdat ik het college een “les” noemde. De universiteit is geen school en de leraar is een docent, en zo hoort dat. Sindsdien heb ik mijn studentenvocabulaire eigenlijk alleen maar uitgebreid. Spijtknorren, pilssteigers, bvo, rela’s of prela’s, eigenlijk kan iedereen het rijtje wel aanvullen.

Op zich niks mis mee, zolang het maar in je eigen kringen blijft. Het valt me op dat vooral de jongelingen denken dat ze hun omgevingen kunnen imponeren met dit soort prietpraat. Daar wordt dit soort taalgebruik echter al heel snel als pretentieus of elitair opgevat. Het is voer voor de zuurpruimen die graag dingen roepen als: “En dat moet later het land besturen”. Voor iedereen die zich aangesproken voelt tijdens het lezen van dit stuk: let er alsjeblieft een beetje op. Zo praat je toch ook niet tegen je moeder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.