Recensie

Rock of Ages

Als je stelt dat er op cultureel gebied nooit zoveel troep is geproduceerd als in de jaren ’80 hoef je weinig tegenspraak te verwachten. Haardracht, kleding, muziek… Spreek gerust van de tien magere jaren. De bioscoopzaal zit dan ook verre van vol bij Rock of Ages, een eighties-rockmusical. Wat ik hier dan in vredesnaam doe? Dat vraag ik mezelf ook al snel af.

De film schiep in eerste instantie verwachtingen die neigen naar Spinal Tap, de steengoeie mockumentary over een overschatte hardrockband met tenenkrommende grootheidswaanzin. De misplaatste trots waarmee de poster meldde “muziek van Foreigner, Journey en Twisted Sister” te bevatten versterkte deze verwachtingen alleen maar.

Helaas werden deze verwachtingen compleet onderuit geschoffeld en is al na twee minuten duidelijk dat het niets gaat worden. Dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat de nummers worden gezongen door de karakters zelf (!), die overigens het predikaat ‘acteur’ absoluut niet waardig zijn. De weinige acteurs die wel kunnen acteren (Tom Cruise, Paul Giamatti, twijfelgevalletje Catherina-Zeta Jones) gebruiken dat acteertalent enkel om te acteren dat ze niet kunnen acteren. Anders val je ook zo uit de toon bij die akelige homofiel Russell Brand.

De film is zo volgeflikkerd met muziek dat het nog bijna lastig wordt om het flinterdunne verhaallijntje mee te krijgen. De weinige dialogen dienen enkel als opmaat naar een volgend armzalig uitgevoerd kuthitje. Daarmee is het haast alsof je The Worst Songs of the Eighties – Karaoke luistert via Spotify.

Na een zwijmelversie van Don’t Stop Believing door de gaylord met z’n akoestisch gitaartje (de hoofdpersoon) was het genoeg. Alsof je een speelfilmversie van die kutserie Glee zit te kijken. Vijftig minuten van deze troep laat je het vertrouwen in de mensheid verliezen. Tegen beter weten in hoop je toch dat mensen je volgen als je de bioscoop uitrent. Maar helaas: “People like Coldplay and voted for the Nazi’s. You can’t trust people” (Superhans, Peep Show).

Regisseur: Adam Shankman
Met o.a.: Tom Cruise, Alec Baldwin en Russel Brand
Nu te zien in Pathé

Rock-of-Ages-poster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.