Een “echte” Ray-Ban zonnebril voor €10,-?

Je hebt het zelf vast ook wel eens meegemaakt: een Facebookvriend heeft je getagd, althans zo lijkt het, in een Facebookpost met een link naar een webshop met afgeprijsde Ray-Ban zonnebrillen. De aangeboden korting loopt soms op tot wel 90%. Dit lijkt te mooi om waar te zijn en dat is natuurlijk ook zo. Het account van waaruit deze berichten geplaatst worden is in dit geval gehackt. Wat doe je als jouw eigen Facebookaccount op deze manier gebruikt wordt? En hoe zie je eigenlijk of een Ray-Ban bril echt is?

Wanneer jouw Facebookaccount gehackt is

Zijn er via jouw Facebookaccount scam-berichten geplaatst? Onderneem dan de volgende stappen:

 1. Verander direct je Facebookwachtwoord.
 2. Verwijder alle twijfelachtige Facebook-apps die automatisch content kunnen plaatsen.
 3. Scan je laptop of pc met een up-to-date anti-virus programma.

Wanneer er daadwerkelijk een bestelling gedaan wordt op één van de sites waar de Facebookposts naar verwijzen, dan is de kans groot dat de zonnebril nooit wordt bezorgd. Daarnaast worden de creditcardgegevens opgeslagen, om hier op een later moment eventueel misbruik van te kunnen maken.

Hoe zie je of het een echte Ray-Ban is?

Niet alleen via Facebook, maar ook op Instagram vind je posts met aanbiedingen voor “echte” Ray-Ban zonnebrillen. Hetzelfde geldt voor eBay. Om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met originele zonnebrillen van Ray-Ban, kun je je bril het beste aanschaffen via een betrouwbare webshop als deze. In andere gevallen zijn er een paar richtlijnen die je aan kunt houden om een originele Ray-Ban van een namaak-exemplaar te onderscheiden:

 1. De eerste aanwijzing is natuurlijk de prijs. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een originele Ray-Ban zonnebril voor € 10,- wordt aangeboden.
 2. Nieuwe Ray-Ban modellen worden in Italië gemaakt. Ray-Ban zonnebrillen van vóór 1998 komen uit de Verenigde Staten. Wanneer er “Made in China” op de brillenpoot staat, weet je dus zeker dat je genept wordt. De merknaam, het serienummer en het land van productie staan bij een originele Ray-Ban altijd aan de binnenkant van de linker brillenpoot.
 3. Ook op de neusbrug staan de naam en het serienummer. Het serienummer moet hetzelfde zijn als op de linker brillenpoot.
 4. Echte, nieuwe Ray-Ban zonnebrillen worden voorzien van een zwart-gouden sticker met het Ray-Ban logo in het midden. Op de sticker staat verder dat de bril “100% UV Protection” biedt, en de naam van het moederbedrijf wordt erop vermeld: “Sunglasses by Luxoticca”.
 5. De nieuwste Ray-Ban brillen zijn voorzien van de ingegraveerde initialen “RB” in het glas, ongeveer op de hoogte waar het pootje begint.
 6. Het Ray-Ban logo is bovenin het rechter glas gedrukt. Bij modellen met dikkere brillenpoten staat het logo ook aan de buitenkant van de linker poot.
 7. De letters RB komen ook terug in de transparante neussteuntjes van de Ray-Ban Aviator brillen.
 8. Is je zonnebril verpakt in plastic, dan wijst dit er ook op dat je wordt opgelicht. Echte Ray-Bans worden in een bruine of zwarte etui met drukknoop geleverd, met daarop het logo .

Ray-Ban doet het goed als lokmiddel voor online scam. Het zonnebrillenmerk is razend populair en wereldwijd bekend. Zowel Facebook als Ray-Ban proberen er alles aan te doen om deze scam uit voornamelijk China te stoppen; binnen een half jaar tijd zijn er al meer dan 16.500 Facebook-gerelateerde scam-activiteiten verwijderd. Maar het blijft lastig de online nepperij helemaal uit te bannen.

Ray Ban Wayfarer 2davharuk CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden