Recensie

Recensie: Barista Workshop bij Simon Lévelt

Een goed espressoapparaat geeft geen garantie voor lekkere koffie. Lekkere koffie krijg je door te weten hoe je met het dure apparaat om moet gaan. Je kunt jarenlang een blits apparaat hebben, maar nog steeds karige koffie maken. Bij Simon Lévelt pakken ze dit probleem aan door koffieworkshops te geven. Particulieren die graag de fijne kneepjes van het vak willen leren zijn welkom op een koffieworkshop.  In de 200 jaren dat Simon Lévelt bestaat is er veel kennis opgedaan over koffie en daarom kun je daar ook veel verschillende soorten koffie en thee kopen én je kennis over koffie bijschaven.

Bij aankomst worden we verwelkomd door de gastheer van de avond. Hij biedt ons gelijk een kopje koffie aan, dat we ons goed laten smaken. Onder het genot van dit eerste kopje koffie nemen we in rust het pand van Simon Lévelt in ons op, dat overdag dienstdoet als een café.

Daarna is het gedaan met de rust en is het luisteren geblazen naar de harde theorie achter koffie.  Er wordt uitgebreid verteld over de geschiedenis, machines, verschillende soorten koffie en andere belangrijke feiten die je als echte barista dient te weten.

Na de theorie komt de praktijk. In verschillende groepjes oefenen we met het maken van espresso’s. In elke groep is er een medewerker van Simon Lévelt die haarfijn kan uitleggen hoe je het beste de espresso kon maken en het, waar nodig, ook fijntjes voor je voordoet. Daarna mogen we onze espresso proeven, die, helaas, niet altijd even goed is zoals we dachten.

Na het maken van een espresso is het tijd om een cappuccino maken (fun fact: wist je dat in een cappuccino meer cafeïne zit dan in een espresso? Niet? Wij wel!). Een espresso zetten bleek het minst moeilijke, want daarna komt het echte werk pas: melkschuim maken. De balans zoeken tussen het melk opwarmen en opschuimen is dan ook even zoeken. Maar: met genoeg hulp en instructies lukte het om een lekkere cappuccino te maken die je óók weer mocht opdrinken.

Wat de oplettende lezer zich nu natuurlijk afvraagt: hebben jullie echt drie koppen koffie naar binnen gewerkt binnen twee uur? Jazeker, jazeker! Zeker een aanrader ook, goedkope manier van speed snuiven is het wel. Je ziet opeens overal Ramsay Boltons en de weg terug naar huis was nog nooit zo’n feestje. Vier vingers!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.