Opinie & Debat

Het Groninger Forum: Een discussie

VOOR
Ottilie Oost

Als je een Groninger zou vragen naar het meest omstreden gebouw in de binnenstad, dan zal deze zonder twijfel roepen: het Groninger Forum. Zowel in de politiek als onder Stadjers heeft de komst van dit gebouw veel stof doen opwaaien. Het zou echter wel eens voor de grote impuls kunnen zorgen die de stad zo hard nodig heeft.

Groningers lijken haast bang voor verandering en vernieuwing: de tram die nooit kwam en het “lelijke” VVV-kantoor op de Grote Markt zijn hier slechts twee voorbeelden van. De inwoners zien het liefste hun stad helemaal niet veranderen, laat staan dat stukje wat ze het beste kennen: de Grote Markt. De aversie tegen het Groninger Forum lijkt dus niet zozeer samen te hangen met het Forum zelf, maar meer met de daarmee gepaard gaande verandering van de stad.

De kritiek op het Forum werd ook gevoed door de vertraging die het project op heeft gelopen. De oplevering staat op dit moment zes jaar later gepland dan de oorspronkelijke opleveringsdatum. Opnieuw heeft dit niet direct met het Forum zelf te maken, en zegt het dus niets over het succes ervan.

Bovendien is het Forum-project het eerste gedurfde plan sinds lange tijd. De Grote Markt heeft betere tijden gekend, en een dergelijk project is de enige methode om de charme weer wat terug te brengen. Het is de perfecte combinatie van behoud en vernieuwing. De oostwand van de Grote Markt komt namelijk weer op de oorspronkelijke plaats, zeventien meter dichterbij het plein. Daarnaast zorgen het Forum en het nieuwe pand op de hoek van de Grote Markt voor een nieuwe impuls.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de eigenlijke functie van het Groninger Forum. Met de bibliotheek en het vernieuwde Stripmuseum binnen haar muren zal het Forum zowel bezoekers van binnen als buiten de stad aantrekken. Daarnaast zal het een keur aan culturele voorstellingen en tentoonstellingen aanbieden en zodoende zorgen voor een culturele impuls in de stad.

Kortom: het duurt nog even, maar straks heeft Groningen een culturele hotspot in een gewaagd gebouw op de perfecte locatie, waardoor de Grote Markt en de stad in het algemeen een grote impuls zullen krijgen.

 

TEGEN
Jean-Luc Kraaijenoord

Blablabla. Het Groninger Forum. Het is inderdaad het meest omstreden gebouw in de binnenstad. Gewoon, omdat het slecht gefikst is allemaal. Dit gebouw is voor mij de duidelijke reden waarom ik niet meer kan zuipen in het ouwe vaatje. Al een paar jaar lang is de gemeente bezig met de opbouw van het Groninger Forum. Ik moet ook eerlijk zijn. De tekeningen zijn goed. Het ziet eruit als een ruimteschip in het midden van de stad. Chapeau.

Een paar onderdelen van het Groninger Forum zijn mij duidelijk. Ten eerste duurt dit hele project echt bizar lang. Ten tweede begrijp ik dat de gemeente een studentenvereniging, ‘Vindicat’, miljoenen euro’s heeft betaald om te verhuizen (2,3 miljoen?). Verder zijn er zoveel verschillende onderdelen van onze prachtige oude stad weggehaald dat de archeologen en de historici zich omdraaien in hun graf. Er is een VVV-kantoor neergekwakt op het midden van de grote markt en dat ik moest stemmen op facebook op zo’n dingetje. De Merqt. Allemaal hip en futuristisch.

Naar mijn mening is het Groninger Forum niet per se slecht. De praktische invulling is nodig in onze stad. Als student kun je niet normaal op de fiets naar de UB in het weekend om dat het gebied rond de vismarkt en de grote markt veel en veel te druk is. Dus goed idee, verplaats de massa naar achter. Maar… Groningen is een historische stad, met gebouwen uit de 12e eeuw. De schoonheid ligt hem in het behoud van de cultuur en het herbouwen van de Groningse geschiedenis. Ik vind het ronduit lelijk om zo’n glazen piramide neer te kwakken in de binnenstad. De ‘Nieuwe markt’, zoals men heeft gekozen dat het zal heten, wordt vergeleken met de Grote markt en de Vismarkt, beide van veel meer bijzondere culturele waarde.

Als laatste het kostenplaatje. Dit hele project aan de oostkant van de Grote Markt kost ons Groningers 253 miljoen euro. Hier kun je betere dingen mee doen. Zoals de Stadjer en schrijver van het boek ‘Groninger Forum, een bodemloze put’, Johan Meijering omschrijft: ,,Dit project, het Groninger Forum, is de Groninger bevolking door de strot geduwd’’. Denk maar eens na. Dit ding, dat naast d’Olle Grieze, de Poelestraat en de Grote Markt komt. Dan verwacht je toch wel dat het een beetje draagvlak heeft?

Kortom: Het is een zwaar contrasterend, modern gebouw. Die overmatig geforceerd gekoppeld wordt aan onderdelen van de stad met echte culturele waarde. Het Groninger Forum wordt gesteund door bijna niemand en het duurt echt bizar lang. Noem het alsjeblieft niet de nieuwe markt, maar houd het gewoon bij Groninger Forum. Verder heb ik nog niks gehoord over meer studieplekken. Gemeente, gebruik dit geld nou gewoon voor meer studieplekken.

P.S. Ben je het met me eens? Je kunt de petitie ‘Het Forum, Geen Porem” nog ondertekenen. Dit is een petitie tegen de bouw van het Groninger Forum op www.petities.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.