Actueel

Waarom ik mijn zooi op een bakfiets verhuisde

Weinig dingen zijn zo typisch Nederlands als een bakfiets huren en die vol te gooien met je meuk om zo van de ene – naar de andere kant van de stad te verhuizen. En, hoewel ik het haat om een cliché te zijn, besloot ik een paar dagen terug om toch aan mijn Nederlandsheid toe te geven. Ook al waren het een paar heftige ritjes, was deze ervaring zeker een om te delen. Zodoende zal ik jullie in deze Ted Talk langs de Hoek fietsen om een eierbal te halen, en zo deze onvergetelijk Nederlandse ervaring met je te delen. En geloof me, tijdens deze rit zal je ervaren hoe fijn het soms kan zijn om dingen op de lastige manier op te lossen.  Dus, spring maar voorop bij mij, voorop mijn bakfiets. En ik weet nog niet waar we naartoe gaan samen, maar dat boeit me ook helemaal niets.

1. Onafhankelijkheid

Het studentenleven zit vol met bedenkelijke, maar ook onvergetelijke keuzes en ervaringen.  De keuze om al mijn zooi met een bakfiets te zeulen en door de stad te crossen is dan ook zeker een daarvan. Vorige week rondde ik mijn ellenlange zoektocht naar een betaalbare woning af, door eindelijk een fijne plek te vinden. Maar, het enige knelpunt zat hem erin dat ik binnen een week zou moeten verhuizen, en dat nog wel zonder rijbewijs! Ik kon moeilijk bij mijn ouders aankloppen, want die zijn zo langzamerhand wel eens klaar met alle chaos die mijn leven omringt. Daarom besloot ik om het heft in eigen handen te nemen, en zo zelf mijn, door verzamelwoede exponentieel groeiende, inboedel door de stad te zeulen. Zodoende was ik op een brakke dinsdagochtend in het centrum van Grunn te vinden, waar ik een bakfiets bij de Stadswerkplaats huurde om zo mijzelf permanente verzuring in mijn benen aan te doen.

Alle geintjes terzijde merkte ik een grote voldoening in mijzelf op, terwijl ik al mijn zooi door aan het vervoeren was. Al fietsende merkte ik namelijk dat ik op deze manier vrijwel de gehele verhuizing zonder enige hulp kun doen. Geloof me, het was een leuke realisatie dat nieuwe onafhankelijk altijd te vinden is, ook op 24 jarige leeftijd! Die ene keuze op de vroege dinsdagochtend, gaf me de mogelijkheid om een mogelijk stressvolle verhuizing te transformeren in een onvergetelijk verhaal, wat natuurlijk gedeeld moet worden. Het moraal van dit verhaal zit hem dan ook in het feit dat veel dingen mogelijk zijn door blinde wilskracht, wanhoop en weemoed. Hoewel er risico’s verbonden zijn aan die onafhankelijkheid te forceren door een inboedel van honderden euro’s op een bakfiets te pleuren, is het hele proces toch een leuke les over de affiniteit tussen koppigheid en onafhankelijkheid.

2. Tijd

Een van de vervelendste dingen met betrekking tot verhuizen is toch wel de tijd dat het kost om steeds weer auto te rijden tussen je oude en nieuwe stulpjes. In een stad als Groningen,gekarakteriseerd door continue wegwerkzaamheden en renovaties is dat alleen maar erger, want na drie afgezette wegen is het plezier van verhuizen er wel een beetje af. Daarnaast is er natuurlijk ook nog Operatie Julianaplein, want de wegwerkzaamheden blijven  in volle gang. Vrij ironisch wel, want de Operatie is het enige wat überhaupt gaande is op de Groningse Westring, zeker tijdens de spitsuren. Om een lang verhaal kort te maken, was het geen lastige keuze om een bakfiets te huren. Want stel je voor dat je vastzit in een auto gevuld met slechte impulsaankopen?

3. Het Milieu

Jazekers, je zag deze reden waarschijnlijk al wel aankomen, maar het milieu is zeker ook een van de overwegingen die mij stimuleerden om een oude bakfiets te huren. Wanneer je namelijk met één kilometer per uur door fossielen ingehaald wordt,  kom je er snel achter hoeveel brandstof het kost om de consequenties van je verzamelwoede door de stad te verplaatsen. Want echt, waar ik in beweging kwam door bapao broodjes en Dors, zou een auto veel benzine nodig hebben om hetzelfde te doen. Tijdens die fietstochten voelde ik dan ook voldoening, juist omdat deze keuze met vrij weinig slechte gevolgen voor het milieu gepaard gaat. Daarnaast is een been workout natuurlijk ook geen slechte keuze, met het zomerweer om de hoek. Dus, als je zit te smachten om weer hele dagen in je zwembroek of bikini door te brengen, is het geen slecht idee om een bakfiets te huren!

4. Ontdek je grenzen

Weet je wat vervelend is aan de meeste auto’s? Ze hebben een dak! En dat is nogal ruk wanneer een deel van je verhuizing bestaat uit dertig veel te grote planten die je impulsief bij Dille en Kamille gekocht hebt. Er gaat niets boven een bakfiets, letterlijk! Hoewel het dan jammer kan zijn geen dak te hebben wanneer je de Nederlandse moessonwinden trotseert, realiseer je je al snel dat er lekker veel zooi in de bakfiets zit. Maar daar zit het hem in, waar de capaciteit van de bakfiets zo grenzeloos lijkt als de tas van Mary Poppins, is het ook een relevante overweging om te kijken of jij en je benen die meuk ünerhaupt kunnen vervoeren. Maar toch zit er wederom een charme in dit alles, want wanneer je na de Groningse Alpe D’huez eindelijk in bed ligt, zal je slapen als een pasgeboren kind. Zodoende, ontdek je je grenzen al snel, wanneer je als een hamster met verzamelwoede door de stad raast.

5. De verwarring

Wat misschien nog wel het beste aan deze hele ervaring is, is de stortvloed aan verwarde gezichten waar je langs zal fietsen. Van internachos tot locale oma’s, iedereen zal verbaasd opkijken wanneer zij de zieke hoeveelheid meuk op je bakfiets opmerken. Daarnaast is het een leuk spel om te interpreteren wat die mensen op dat moment zullen denken. Zien ze hoe geweldig je haar zit? Waarschijnlijk niet. Het feit dat half je inboedel op het punt staat om van je fiets te glijden? Misschien. De angst dat die loszittende gordijnrails de vijfjarige Amber zal doorboren? Hoogstwaarschijnlijk. En, hoewel het dan kan voelen alsof je decennia terug voor het eerst de bakfiets ophaalde, zal je genoeg stof hebben om over na te denken. Des te beter is het dat andere verkeersgebruikers zo verward door dit alles zullen zijn, dat ze geen andere keuze hebben dan je voorrang te verlenen. Dus inderdaad, wanneer je op die bakfiets zit, heb je het perfecte moment gevonden om je innerlijke verkeersmaniak los te laten.


Al met al was mijn verhuizing met een bakfiets een onvergetelijke ervaring. Tijdens het hele proces kwam ik achter veel realisaties, waaronder het feit dat meer mensen moeten weten over het plezier dat hem zit in jezelf uit te dagen. Dus, mocht je binnenkort moeten verhuizen, of wil je eindelijk die bank kopen waar je al maanden naar smacht, overweeg dan om een bakfiets te huren! Ikea biedt een bakfiets huurservice wanneer je iets bij hen hebt gekocht, en de Stadswerkplaats heeft een huurservice waar je €18,- betaald per dagdeel. Misschien kom je zo snel achter de mogelijkheden van de bakfiets!