Actueel

25 Februari 2022, het einde van een tijdperk?

Je zal het je vandaag wel afgevraagd hebben: zijn we nu eindelijk van al die Corona-maatregelen af, of hoe zit het? Inderdaad, na het jaar begonnen te zijn met fikse maatregelen, lijkt na vandaag het licht aan het einde van de tunnel bereikt te zijn. Nu we gedag zeggen tegen de anderhalvemetersamenleving en mondkapjes uitsluitend verplicht zijn in het OV en vliegtuig vraag ik me dan toch af of het te vroeg is om te juichen. In dit stuk lees je over de huidige maatregelen, en blikken we terug op wat we van de afgelopen twee jaar kunnen leren.

Testen en isolatie blijven belangrijk om alles draaiende te houden

Veel van de coronamaatrdegelen die in het alledaagse leven golden zijn inderdaad sinds vandaag opgeschort. Wel blijft de overheid adviseren om vast te houden aan bepaalde Corona-normen, om zo te voorkomen dat we de verspreiding van het virus stimuleren. Op de website van de Rijksoverheid wordt aangegeven dat het verstandig blijft om je aan de hygiëne- en afstandsnormen te houden. Kortom, blijf je handen regelmatig wassen en houd afstand waar je inschat dat dat nodig is.

Wel blijft zelfisolatie belangrijk wanneer je Corona hebt opgelopen of in contact bent geweest met iemand die besmet is. Die isolatie blijft een lastig fenomeen, dus hier een zo duidelijk mogelijke uitleg. Als je langer dan een week terug een booster hebt ontvangen, of minder dan acht weken terug herstelt zijn, dan hoef je niet in isolatie wanneer je in contact bent geweest met een besmet iemand. Wel is het altijd handig om je te testen of te laten testen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zal je na contact met een besmet iemand in zelf-isolatie moeten gaan. De zelf-isolatie begint vanaf het moment dat je symptomen ervaart, of positief getest hebt. Natuurlijk moet je altijd in isolatie gaan als je zelf besmet bent.

Zo blijkt toch weer dat, ondanks vrijwel alle maatregelen adviezen zijn geworden, we vast blijven houden aan een samenleving waarin Corona toch invloed heeft op hoe we met elkaar omgaan. Let dan ook, als iemand zich oncomfortabel voelt of gedraagt met het feit dat we weer van alles mogen, hou dan rekening met diegene, want voor hun kan ome Cor toch nog invloedrijk zijn, zelfs al ben je hersteld of test je negatief.

Kunnen het feest en de vakantie dan gewoon doorgaan?

Eindelijk, vanaf vandaag kunnen we tot in de late uurtjes slechte levenskeuzes maken in een van Groningen’s heerlijke barren, discotheken en clubs! Hiervoor heb je niet langer een Corona toegangsbewijs nodig, maar blijft het wel belangrijk om je bij symptomen te laten testen. Bij staande evenementen vanaf 500 mensen zal je wel een negatieve testuitslag moeten laten zien, dus die leuke persoon van het GGD-testcentrum die iets minder leuk met je neus omgaat, zal gelukkig een deel van je leven blijven.

Quelle surprise: bij vakantie zit het dan weer wat ingewikkelder in elkaar. Niet elk land in Europa, laat staan daarbuiten, hanteert dezelfde maatregelen. Check dan ook de reisadviezen van de Rijksoverheid. Zoals eerder gezegd hoort een mondkapje in het vliegtuig er nog steeds bij, maar daarnaast wordt veelal gevraagd naar een Corona toegangsbewijs. Ergens kan dat mondkapje dan ook chill zijn, wanneer je hyperventileert door de turbulentie van de zoveelste lentestorm.

Wat we tot zover geleerd hebben van twee jaar ellende

Ergens is het toch symbolisch, om ongeveer twee jaar na d eerste lockdown gedag te zeggen tegen de meeste maatregelen. Maar, zoals alle trauma’s, teleurstellingen en slechte keuzes in het leven, heeft Corona de maatschappij en levens van iedereen op de kop gegooid. Zo hebben we geleerd hoe belangrijk het is om daadwerkelijk contact met elkaar te zoeken en onderhouden. Daarnaast zijn we toch wat hygiënischer geworden en hebben we een tolerantie opgebouwd voor de geur van handalcohol. Bovenal, hopen we stiekem allemaal dat we afscheid mogen nemen van die gore oudhollandse drie natte zoenen van die ene tante met een tabaksverslaving.

Misschien is het aller belangrijkste wat we geleerd hebben toch wel dat mentale gezondheid een fragiel iets is. Die lockdowns hebben bij velen toch wat littekens achtergelaten, zeker ook onder studenten zoals jij en ik. Nu tijdens de laatste persconferenties de belevingswereld van studenten aan bod gekomen is, kan het zo zijn dat we een student-inclusief beleid kunnen verwachten. Wel blijft het daarvoor belangrijk dat we bepaalde politici herinneren aan de effecten van vrijheidsbeperkingen op onze levens, zeker wanneer enkelen vergeetachtig blijken te zijn.

Slotwoord

Nu we weer mogen blijft het belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen. Covid is nog lang niet over, en voor sommigen kunnen de effecten van de laatste twee rotjaren nog lang een deel van hun leven zijn. Nu we politiek gezien uit deze nachtmerrie ontsnapt blijken te zijn, is het aan ons om elkaar ook daadwerkelijk te helpen ontsnappen. Zo kunnen we eindelijk weer genieten van alles dat het leven, of het dissociëren daarvan, te bieden heeft.