ActueelRecensie

Book review: Waarom cola duurder is dan melk

Ik weet vrijwel niets van economie. Het interesseert me weinig, maar zoals met de meeste dingen is het wel handig om er iets over te weten. Dus dat bracht me bij een boek over economische zaken. Wat me direct aantrok op de eerste bladzijde is dat de schrijver er ook niet veel van begreep. Het zorgt voor een verbintenis tussen de onwetende lezer en de schrijver. Het motiveert om te beginnen en net zoals Bas Haring uit te vinden hoe economie nou precies werkt. Dus besloot ik het een kans te geven en begon met lezen.

Het viel me direct op hoe makkelijk het boek wegleest. De schrijfstijl is fijn en vermakelijk. Verder worden alle economische begrippen in makkelijke taal uitgelegd, zodat iedereen het verhaal goed kan volgen. Ook voor mensen die economische zaken zoveel mogelijk vermijden, behalve als het gaat om hun eigen bankrekening (zoals ik).

Hoewel ik moet toegeven dat ik het boek niet in één keer heb uitgelezen, maar de bladzijdes in etappes heb verdeeld, vind ik de stof toch best interessant. Bas Haring weet economie in een leuk jasje te stoppen door gebruik te maken met voorbeelden uit zijn eigen leven. Zo komen koffietentjes, voetbalwedstrijden en Marktplaats.nl allemaal aan bod. Dat is slim, heel slim, want ook al heb ik niets met economie, ik heb wel wat met koffietentjes, voetbalwedstrijden en Marktplaats.nl. Op deze manier kan je de economische zaken beter relativeren en zelfs begrijpen.

Wat ook handig is is dat je het boek niet op chronologische wijze hoeft te lezen. Stel je wilt alleen iets weten van de vrije markt, dan blader je zo naar bladzijde 66. Vind je iets anders minder interessant of weet je daar alles al van af, dan sla je dat hoofdstuk over. Heb je weinig kennis van economie, dan raad ik aan om wel vanaf het begin te beginnen, want de onderwerpen worden naarmate het boek vordert wel wat ingewikkelder. Er zit dus zeker wel een logisch verband tussen de hoofdstukken.

Waarom cola duurder is dan melk is kortgezegd een leuk, informatief boek, met niet al te veel bladzijden. En waarom cola duurder is dan melk? Ja, daar ga je alleen achter komen als je economie en het boek een kans geeft.