Actueel

365 Dagen Later: Studenten Protesteren Coronabeleid

10 maart 2020. Was je handen, nies in je elleboog, en geen handen schudden. Geen grote evenementen in Noord-Brabant. Een dag later verklaart de World Health Organization dat Covid-19 een pandemie is. Drie dagen later is fysieke les in het hoger onderwijs afgelast. 365 dagen later, en de collegezalen zijn nog steeds leeg. Eenzaamheid, depressie, en een gebrek aan perspectief: studenten zijn het zat. Dat was duidelijk te horen en voelen op de Vismarkt.

Dat is waarom Nikki Potze en Casper Farret Jentink besloten een protest te organiseren. Zij willen begrip en erkenning voor de mentale problemen van jongeren, en ze zijn niet alleen. Meer dan 700 mensen hadden zich aangemeld en op anderhalve meter afstand stonden ze op de Vismarkt verspreid. De ene speech was sterker dan de ander, maar de boodschap was duidelijk: het kan zo niet langer. 

Organisatoren Casper Farret Jentink en Nikki Potze

“Waarom buigen we de jonge botten tot ze niet meer kunnen?” vraagt Nikki Potze. In een ontroerende toespraak weet de sterrenkunde student de vinger op de wond te leggen. Studenten zijn niet verwende kinderen die alleen willen zuipen en feesten. Wij zijn ook mensen, net volwassen, snakkend naar vrijheid en klaar om te bloeien, maar het is te koud. Te koud, omdat een knipbeurt blijkbaar belangrijker is dan de ontwikkeling van de toekomstige generaties.

Dat wil niet betekenen dat jongeren zich groter wanen dan de rest van Nederland. “Ik voel ook voor jullie,” zegt Nikki tegen de andere generaties. “Laat ons samenwerken.” Maar waar stil geluisterd werd naar de woorden van Nikki Potze, zorgde Marinus Jongman ervoor dat ook minister van Engelshoven in Albertus de onvrede kon horen. Naast het applaus dat meermaals zijn speech onderbrak, vroeg de voorzitter van de Groninger Studentenbond om samen met hem ‘burn out’ te schreeuwen. “Wij gaan eraan ten onder,” aldus Marinus Jongman.

De woorden van Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de RuG, waren minder overtuigend. Naast de plekken in de bibliotheek die al beschikbaar stonden, kon de Vries weinig bieden aan de studenten. Als het weer beter wordt, misschien kunnen we dan buiten les krijgen. “Waarom worden hoorcolleges niet gelivestreamd?” vraagt iemand. Een waardevol antwoord was er niet echt.

Wellicht het beste advies kwam van Rozemarijn Gierkink, fractievoorzitter van Lijst Calimero: stem volgende week op een jonge politicus. Het gemiddelde Tweede Kamer-lid is twee keer zo oud als de gemiddelde student. Zij weten niet waar de jeugd van tegenwoordig mee kampt. Misschien als jonge Nederlanders beter vertegenwoordigd zijn, worden wij niet meer opzij gezet. Hoe dan ook hebben Nikki en Casper al één doel bereikt: een stem geven aan de vergeten jongeren met een verloren jeugd.

Lees meer op: https://destudentuitisolement.nl/