Cultuur

Een jaar lang geen kleding kopen

Je zult na het lezen van de titel misschien wel denken: ben je gek?! Dat ben ik misschien wel. Maar ik doe het voor een goed doel: het milieu. Kledingconsumptie heeft namelijk een onwijs grote impact op de planeet. 

Een jaar lang geen nieuwe kleding kopen. In het begin gaat het vast lastig zijn. Ik ben namelijk gek op kleding. Altijd al geweest. Er was zelfs een periode dat ik elke week thuis kwam met nieuwe items. ‘’Een rokje voor 10 euro dat kan ik niet laten liggen!’’ en ‘’Dit shirtje is nu maar vijf euro? Het is zonde als ik dit niet meeneem’’, waren uitspraken die ik vaak deed. Zo veel mogelijk kleding voor een zo laag mogelijke prijs. Van fast fashion merken uiteraard.

Fast fashion

Fast fashion is zoals het woord al zegt: snelle mode. Het wordt gebruikt om aan te geven dat ontwerpen snel in de winkel liggen. Zo kunnen consumenten zo snel mogelijk profiteren van de nieuwste modetrends. De meest bekende en meest vervuilende fast fashion merken zijn Zara, H&M en Primark. Deze merken produceren de nieuwste trends zo snel en zo goedkoop mogelijk. Niet alleen hangt er elk seizoen een compleet nieuwe collectie, vaak wisselen de merken wekelijks of zelfs dagelijks (!) van collecties. Dat de collecties zo snel veranderen is natuurlijk ontzettend slim van deze merken. We raken hierdoor snel uitgekeken op de items die we hebben en willen daardoor weer nieuwe kleding kopen. Een oneindige cirkel.

De kledingindustrie

Deze goedkope mode is onder slechte omstandigheden in lagelonenlanden in Azië, zoals Bangladesh, geproduceerd. Werknemers werken onder de meest erbarmelijke omstandigheden tegen een fractie van een loon waar werknemers van rond kunnen komen. Je kunt je vast de ramp in het Rana Plaza herinneren. Hier kwamen 1.134 mensen om en raakten ruim 2500 mensen gewond. Voor veel medewerkers van de textielindustrie was dit de druppel. De ramp stond symbool voor de vele ongelukken en incidenten in textielfabrieken in Bangladesh. Werknemers gingen massaal de straat op om te protesteren tegen de onveilige werkomstandigheden. Internationaal kreeg de ramp ook veel aandacht. Hierdoor kwam er nog meer kritiek op de arbeidsomstandigheden in de Bengaalse fabrieken. De Bengaalse overheid beloofde verandering maar in 2020 zijn er nog steeds niet veel verbeteringen doorgevoerd. Er is wel enige progressie geboekt, maar slechts een klein deel van de textielfabrieken heeft een verbeterplan uitgewerkt en houdt zich daar ook aan. De werkomstandigheden in textielfabrieken over de hele wereld laten nog steeds te wensen over.

Daarnaast is de mode-industrie na de vlees-en zuivelindustrie, de meeste vervuilende industrie ter wereld. Er worden over de hele wereld 80 miljard nieuwe kledingstukken per jaar geconsumeerd. Een ongelofelijk aantal. Dit is 400% meer dan twee decennia geleden. Naast deze enorme productie zit de vervuiling van nieuwe kleding vooral in het enorme waterverbruik (jaarlijks zo’n 32 miljoen olympische zwembaden vol) en CO2-uitstoot (8% van de totale CO2-uitstoot wereldwijd). Zo kost het maar liefst 2500 liter water en 3 kilo CO2-uitstoot om een shirtje te maken. Voor een spijkerbroek is er tot wel 10.000 liter water nodig. Daar kun je 200 dagen van douchen of 18 jaar van drinken. Te bizar toch? Daarnaast worden er in het productieproces extra veel pesticiden gebruikt die slecht zijn voor de grond. Ontzettend vervuilend dus.

Gelukkig zijn steeds meer mensen op de hoogte van de grote impact die de kledingindustrie heeft op onze planeet. Stukje bij beetje is er een verandering te merken waarbij mensen bewuster omgaan met de consumptie van kleding. Vintage winkelen is helemaal hip, duurzaamheid heeft geen geitenwollensokken imago meer en we lopen massaal mee in klimaatmarsen. Een super goede ontwikkeling waar ik mij helemaal bij aansluit.

Dus een jaar geen nieuwe kleding kopen. Ik sta te trappelen! Maar ben ook wel een klein beetje bang. Ga ik dit wel volhouden? Hoe ga ik de verleidingen weerstaan? Over deze vragen, en nog veel meer, ga ik jullie op de hoogte houden!

Doe je mee?

Ben jij ook enthousiast geworden maar is een jaar een te grote stap? Doe dan een Slow Fashion Season waarbij je in een seizoen naar keuze geen nieuwe kleding koopt. Eitje toch!

De situatie waarin wij nu zitten is een ideale periode om met deze uitdaging te beginnen. We mogen nergens heen, dus hoeven we er ook niet elke dag anders uit te zien ;) 

Meer weten? Er staat ontzettend veel informatie online. Van documentaires (The True Cost, en Genaaid) tot websites (truecostmovie.com, bedrock.nl en projectcece.nl) en YouTube video’s.