Actueel

Corona-complotten, helden en schurken

We hebben allemaal gehoord dat 5G ons het coronavirus geeft, maar wat als ik je vertel dat het virus eigenlijk het werk is van salafisten of een door China gecreëerd biowapen? Nu we allemaal gedwongen thuis zitten en verveeld uit het raam staren, neemt onze creativiteit het over en barst onze media van de complottheorieën. Helden en schurken maken onze wereld een stuk interessanter.

Er komen elke dag nieuwe complottheorieën naar boven die, door de steeds dunner wordende lijn tussen nieuws en nepnieuws, voor veel chaos zorgen. Om inzicht te krijgen in waar die waanzinnigheden nou precies vandaan komen, zet ik ze hier overzichtelijk voor je op een rijtje.

1.     5G 

De bekendste theorie is dat de ziekteverschijnselen van het coronavirus eigenlijk door de straling van nieuwe 5G torens komt. Dit leidt, ondanks gebrek aan bewijs, tot het in brand steken van 4G torens (verward met 5G torens) door heel Nederland. Omdat Arjen Lubach hier een uitzending aan heeft gewijd, en lezers deze waarschijnlijk gezien hebben, zal ik voor verdere informatie over dit complot naar zijn video hieronder verwijzen.

2.     Wuhan-400

De Amerikaanse Thrillerschrijver Dean Koontz voorspelt in zijn in 1981 geschreven boek The eyes of darkness het virus al. Het boek van Koontz gaat over een biologisch wapen genaamd ‘Wuhan-400’ dat longziektes veroorzaakt. Dit virus is in een lab in Wuhan ontwikkeld, heeft een incubatietijd van vier uur, past de hersenstam aan en laat de geïnfecteerde binnen 24 uur overlijden. Naast dat ‘Wuhan-400’ iedereen die besmet raakt laat overlijden, maakt het ook per ongeluk een kind helderziend. Een ontwikkeling die wij met het huidige coronavirus nog niet hebben zien gebeuren.

3.     Chinees Biowapen

Anderen geloven dat het virus in Wuhan is gecreëerd als biowapen, dat de Chinezen daarna expres hebben laten ontsnappen. Stef Aupers, cultuursocioloog, stelt in een interview met Human dat het beeld van mensen die een virus creëren, zoals in de Wuhan-theorie, een bekend genre is. Er zijn vergelijkbare theorieën te vinden over alle virussen die je kunt verzinnen, ‘‘van aids tot ebola tot de Mexicaanse griep … het zou een biologisch wapen zijn dat ingezet wordt tegen de bevolking’’, aldus Aupers. Redenen voor het ontwikkelen van het virus lopen uiteen. Het zou een middel tegen overbevolking zijn of de eerste stap in een biologische oorlog.

<iframe width=”1280″ height=”720″ src=”https://embed.vpro.nl/player/?id=VPWON_1318918&profile=human&sharing=1″ frameborder=”0″ scrolling=”no” allow=”encrypted-media; autoplay; fullscreen”></iframe>

4.     Islamisering

Ook de salafisten zitten achter het coronavirus. Uit angst voor het virus dragen mensen mondkapjes, wat andere gezichtsbedekking, zoals een boerka, in het straatbeeld normaler zou maken. Het met oliegeld ontwikkelde virus is eerst als experiment in China losgelaten, en later in Europa en Amerika, om zo islamisering te vergemakkelijken. Omdat in Afrika de islam uit zichzelf groeit hoeft het daar niet verspreid te worden. 

5.     Gates Foundation 

Bill Gates, die volgens eerdere theorieën ook ebola heeft gemaakt, is het brein achter het coronavirus. Hij heeft eind vorig jaar de uitbraak gesimuleerd, waaruit bleek dat er binnen achttien maanden tot 65 miljoen mensen zouden sterven. Gates is inderdaad een van de sponsoren van het Britse Pirbright Instituut, dat onderzoek doet naar een vaccin tegen bronchitis bij kippen koeien en virussen die overspringen van dier op mens. Daarnaast heeft de Gates Foundation ook een simulatie van een fictieve pandemie gesponsord. Daarbij is duidelijk aangegeven dat het geen voorspelling is. 

Antropomorfisme door complotten

Wat de voedingsbodem is voor al deze complottheorieën? Daar kan Aupers, de cultuursocioloog, kort over zijn: Een ‘‘heel sterke anti-institutionele houding of een wantrouwen ten opzichte van maatschappelijke instituties.’’ 

Maar naar mijn mening is er ook een andere tendens te vinden in al deze verhalen. Vroeger geloofden we dat alles wat er gebeurde kwam door God. Nu een steeds groter deel van de samenleving atheïstisch wordt, zoeken we naar andere redenen voor de grote gebeurtenissen in het leven. De mens is een machine, gemaakt om overal patronen in te vinden. Gebeurtenissen hebben altijd een oorzaak en een ongelukkige samenloop van omstandigheden is moeilijk te accepteren. 

We willen allemaal helden en schurken vinden in de wereld. Iedereen die zijn best doet om het virus te verslaan is een held, maar het virus zelf is te onpersoonlijk om als schurk te zien. We antropomorfiseren (vermenselijken) het virus al door er in de media een gezicht op te tekenen. Toch is dit voor veel mensen niet genoeg en moet er een grotere schurk zijn. Omdat ons brein zo goed is in het vinden van patronen, vinden we die overal waar we zoeken en creëren daar een verhaal omheen. Bill Gates, de salafisten, de Chinezen, Dean Koontz en de overheid zijn allemaal niets anders dan de gezichtjes die we op virussen tekenen.