Tips & Tricks

Je leven beteren in 31 dagen

Dry January. Dé kans om een heel jaar vol zuipen goed te maken door je alcoholinname voor een maand eens stop te zetten. Deze maand geen Grolschje in de kroeg, geen GinTo tijdens een borrel, zelfs geen alcohol van de tiramisu. Deze maand is 0.0. 

Januari is de maand van de goede voornemens. We gaan allemaal naar de sportschool omdat die nou juist nu een intens goede aanbieding heeft, we verruilen onze chocoladerepen voor quinoa en havermoutrepen én, niet te vergeten, we drinken een maand lang geen alcohol. Althans, wanneer je meedoet aan Dry January

Daantje Samwel, studente aan de Rijksuniversiteit Groningen, offert zichzelf op om de alcohol een maand over te slaan. Vooral vanwege de deadlines, tentamens en herkansingen. Dan is het voor iedereen natuurlijk beter om de pils even links te laten liggen. ‘Maar eigenlijk ook omdat ik gewoon te veel drink’, aldus Daantje. Tsja, ook een hele goede reden. 

Jeroen van de Ven komt in tegenstelling tot Daantje niet zelf op Dry January, maar zegt doodgegooid te worden met promotiespotjes. ‘Hoewel ik gemiddeld een avondje of drie per week een sociale binge-drinker ben, drink ik nooit alleen.’ 

Toch kwamen er een aantal interessante voordelen van Dry January voorbij in die irritante reclames van de top 2000. Beginnen aan die dagen afzien dan maar. Niet voor niets: ‘Het begin van Dry January maakte mij zeer bewust dat ik eigenlijk wel te veel dronk en tot dan toe het vele drinken probeerde goed te praten…’, biecht Jeroen op. 

Even kort de feiten op een rijtje. Een maand lang zonder alcohol blijkt wel degelijk effect te hebben op je gezondheid (en natuurlijk je portemonnee). Ook al lijkt het misschien vreemd dat een aantal dagen skippen gevolgen heeft voor de rest van je levensstijl, het is toch echt zo. 

Wetenschappers van de Universiteit van Sussex publiceerden een onderzoek waarin zij 800 deelnemers een maand lang niet lieten drinken. De voordelen die we allemaal kennen bleken hier inderdaad uit: gewichtsverlies, meer energie en een gavere huid. 

Maar we zien niet alleen de cliché voordelen terug in dit onderzoek. Het bleek zelfs dat bewust stoppen met drinken ervoor zorgde dat de deelnemers acht maanden later nog duidelijk minder dronken, zelfs wanneer ze gefaald hadden. Een serieuze poging is dus genoeg om te profiteren van de voordelen, lijkt.  

Ook Bente de Vos, studente aan de RUG, doet mee aan Dry January. Zij heeft al eens eerder een maand op water en ranja geleefd, dat beviel haar eigenlijk prima. ‘Dit jaar ook maar eens goed beginnen’, zegt ze. De maand zonder alcohol verloopt tot nu toe goed. En zijn er verwachtingen? ‘Ik verwacht dat ik me gezonder voel deze maand. Het voelt voor mij gezond en fit om een maandje zonder te doen.’ 

Die ‘ik voel me dan voor een maandje een stuk fitter-verwachting’ heerst onder veel deelnemers. Ook Jeroen verwacht veel positieve lichamelijke effecten. ‘Zo denk ik dat mijn lever alle tijd heeft gekregen om zichzelf grotendeels te resetten, mijn overwerkte lever is momenteel even met vakantie’, grapt hij. ‘Natuurlijk tellen de kilocalorietjes ook mee en verwacht ik met een iets minder zwaar bierbuikje de maand af te sluiten.’ 

Zo maar stoppen met drinken gaat natuurlijk niet, zonder dat je er bij voorbaat al iets voor terugkrijgt. ‘Een stok achter de deur’ noemt Daantje het zelf. Anders zou ze al snel tijdens een borrel of na werk naar een biertje grijpen. Ouders zijn er om je te steunen wanneer je jezelf wilt beteren, zo gezegd zo gedaan. ‘Je krijgt 50,- van mij als het je lukt, zo niet, betaal je mij 50,-’, aldus de vader van Daantje.  

Als student kom je haast continu in aanraking met drank. Ook Daantje voelt die druk. ‘Ik merk dat het wel veel sociale druk vergt, na mijn werk drinken we altijd een biertje. Het is dan ‘raar’ als je niet drinkt.’ Bente daarentegen kan de alcohol goed weerstaan: ‘ik heb er weinig problemen mee.’ Jeroen zoekt de sociale situaties zelfs op: ‘Anders wordt het leven toch een stukje saaier en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het is eigenlijk veel makkelijker dan ik dacht om ‘nee’ te zeggen tegen het drankje dat je wordt aangeboden.’ 

De argumenten om mee te doen aan een alcoholloze maand zijn duidelijk. Maar hoe zit het met de effecten? ‘Ik word veel beter wakker en ik ben ook afgevallen. Ik voel me veel fitter’, vertelt Daantje. Ook Bente voelt zich fitter: ‘volgens mij heb ik een minder bol gezicht’. Daar doe je het voor! 

Jeroen merkt veel positieve effecten en wordt bijvoorbeeld beter wakker. Maar bij deze deelnemer gaan die positieve effecten nog net een stapje verder. ‘Ik heb meer zin gekregen om te sporten en te leren, mijn conditie en geheugen hebben echt sprongen in de juiste richting gemaakt.’ 

Sommige namen zijn geanonimiseerd.