Cultuur

Willem Kolvoort: Posters voor Vera in het Groninger Museum

Het nieuwe jaar is nog maar net goed en wel begonnen en het Groninger Museum komt met een speelse en fantasievolle nieuwe tentoonstelling. Tot en met 7 juni heeft zij namelijk haar deuren geopend voor Willem Kolvoort, de posterdrukker van het Groningse poppodium Vera. Zijn zeefdrukken zullen de komende tijd de muren van het museum sieren.

De meeste poppodia in Europa erkennen het gebruik van zeefdrukposters als dé manier om diverse optredens aan te kondigen. De posters van Vera Art Division vallen binnen deze traditie extra op door hun eigenzinnige en bijzondere vormgeving. Maar waar de meeste leden van de Vera Art Division deze vormgeving realiseren door complexe designs en gedetailleerde typografie, tekent Kolvoort bij voorkeur grappige dierenfiguren met een brutaal karakter, wat je bij een concertpodium als Vera mag verwachten.

Op dit moment omarmt het Groninger Museum een selectie van Kolvoort’s concertposters van 1991 tot nu. Daarnaast wordt er ook het nodige schetsmateriaal tentoongesteld en komen de foto’s op de muren, gemaakt tijdens Vera concerten, ook uit Kolvoort’s collectie. Hiermee kan men wel zeggen dat de tentoonstelling een viering is van zijn bijdrage aan Vera’s beeldtaal. 

De wanden van de tentoonstelling laten tevens de kunstenaars interesse in biologie, gevoel voor humor en zijn kunsthistorisch besef zien. Ook al drukte hij in 2019 zijn vijfhonderdste poster voor Vera, hij kwam in 1985 in eerste instantie naar Groningen om biologie te studeren. De uiteenlopende soorten dierenfiguren die zijn posters bevolken laten dit nog altijd doorschemeren.

Wat betreft kunsthistorisch besef valt het oog al snel op de poster voor Band of Horses. Dit specifieke werk is namelijk geïnspireerd op Korenveld met Kraaien, het werk dat omstreeks het jaar 1890 geschilderd werd door Vincent van Gogh.

Een ander werk, de poster voor Qui, beeldt Kolvoorts favoriete ervaring met een band uit. In een interview met Qui, dat Kolvoort bekeek via YouTube, stak de zanger een vinger in de neus van de gitarist tijdens een akoestisch nummer. Volgens Kolvoort was het moeilijk om op een idee voor de poster te komen. De zanger was namelijk één van zijn persoonlijke favorieten, waardoor hij perse iets wilde maken dat de indrukwekkende uitstraling van de band zou evenaren. Maar na dit interview te hebben gezien, wist hij meteen wat hij wilde maken. Zie hier het resultaat.