ActueelInterview

IBR: kwaliteit, grote kansen en een frisse blik

Tijdens een project van International Business Research Groningen (IBR) in 2018 deden studenten van de Rijksuniversiteit van Groningen in Mexico onderzoek naar hydraulische kranen. Nog voor dit onderzoeksproject was afgerond, waren de eerste kranen al verkocht. Maarten Kempenaar (21), bestuurslid bij IBR, vertelt dit om te illustreren hoe bedrijven door toedoen van IBR ook dit jaar opnieuw grote knopen kunnen doorhakken en winstgevende besluiten kunnen nemen.

Afgelopen maart is Kempenaar samen met zijn bestuursgenoten begonnen aan een nieuw project voor IBR. De onderneming levert onderzoek met een economische en bedrijfskundige insteek. Dit biedt komend jaar 24 senior-studenten de kans om geleerde theorie in praktijk te brengen door onderzoek te doen voor potentiële toekomstige werkgevers, zowel in binnen-  als in buitenland. ‘Dat is erg aantrekkelijk voor de meeste studenten’, aldus Kempenaar. ‘Het is namelijk een ontzettend goede boost voor je cv’. 

De organisatie voert op een net wat andere manier haar taken uit. Dit maakt het project specialer dan vele andere projecten. ‘Wij leveren op maat gemaakt onderzoek. Dat maakt ons onder meer uniek, legt Kempenaar uit. IBR sluit contracten met bedrijven en voert lokaal onderzoek uit om ze verder te helpen met hun ontwikkeling.

Dit jaar vindt het onderzoeksproject plaats in Maleisië en Vietnam. Het valt op dat IBR vorig jaar ook een Aziatisch land heeft uitgekozen. ‘Niet zonder reden’, beweert Kempenaar, ‘want Zuidoost-Azië is natuurlijk booming.’ Maar hoe kom je als organisatie bij de beste landen uit? Het bestuur werkt hiervoor samen met een adviesraad en gebruikt voor de verschillende opties een turfsysteem. Hiermee brengt het voor- en nadelen van verschillende landen in kaart. ‘Zo kijken we naar economische ontwikkeling, maar vinden we veiligheid ook erg belangrijk.’

Vanaf januari tot half april 2020 voert IBR uitgebreid deskresearch uit. Na deze voorbereidingsfase organiseert het bestuur een onderzoeksfase van vijf weken om lokaal, in Maleisië en Vietnam, relevante gegevens te verzamelen. Na deze onderzoeksfase hebben studenten nog vijf weken de tijd om in groepjes vrij te reizen. ‘Natuurlijk een leuke bijkomstigheid voor de reislustige student’, volgens Kempenaar.

Op de vraag wat IBR precies voor nieuws biedt aan bedrijven weet Kempenaar spoedig een rijtje op te noemen. Zo is IBR vrij zelfstandig, communiceert de organisatie strak en kort, en hoeft het bedrijf niet al te veel zelf te ondernemen. Ook doen de deelnemers onderzoek tegen kostprijs, om de kosten van de hele reis te kunnen financieren. ‘Dat is gunstig’, vervolgt hij. IBR biedt daarnaast studenten met een frisse blik en lokale studentconsultants vanuit partneruniversiteiten in Maleisië en Vietnam. ‘Deze studenten zijn bijvoorbeeld handig om de deelnemers te helpen met cultuur- of taalbarrières’, meent Kempenaar. 

Elk individueel contract met een bedrijf wordt uitgevoerd door twee ouderejaarsstudenten die de organisatie selecteert op basis van hun academische en buitenschoolse prestaties. Deze studenten worden volgens Kempenaar ‘één met het bedrijf, één met de markt en één met de sector.’ 

Omdat Kempenaar zich als bestuurslid vooral richt op acquisitie, kan hij niet alle details van de selectieprocedure benoemen. Toch kan hij het een en ander verduidelijken. De selectieprocedure is erg uitgebreid en alleen de beste studenten worden geselecteerd. ‘Het bedrijf betaalt een flink bedrag, dan moet je gewoon kwaliteit leveren.’ De student stuurt eerst een cv en een motivatiebrief op, vervolgens moet de sollicitant een case maken, daarover een gesprek voeren en tot slot een sollicitatiegesprek ondergaan met het bestuur.

Geheel gratis is het project niet, maar het levert je als student wel een hoop ervaring en wijsheid op. Elke deelnemer betaalt 1100 euro, waarvan 450 euro working capital. Bij elk contract dat boven de tien uit komt, de minimaal benodigde hoeveelheid contracten, krijgt de deelnemende student geld terug. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van 450 euro. ‘Erg belangrijk’, vindt Kempenaar, ‘het zorgt in de tussentijd namelijk voor motivatie om contact te blijven zoeken met bedrijven.’

Maar wat is nu precies het voordeel voor een student om zoveel geld te betalen voor dit onderzoek? Het project biedt studenten de eerdergenoemde boost voor hun curriculum vitae, ‘dat is met name belangrijk’, stelt Kempenaar. ‘Maar’, vervolgt hij, ‘nog interessanter zijn de recruitment mogelijkheden. Als student kom je namelijk in contact met verschillende bedrijven. Dat is altijd positief.’ 


Ben jij enthousiast geworden en geïnteresseerd in een leerzaam bestuursjaar bij IBR? Mail dan vooral even naar m.kempenaar@ibrgroningen.nl voor al je vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.