ActueelCultuur

‘’Beloon jezelf met sport. Het geeft je een ruggengraat.’’

Heb je altijd al eens willen weten hoe gezond je echt bent? Tijdens de Healthweek op de ACLO kan je een gratis health check krijgen met advies om je studentenleven te combineren met een gezonde levensstijl. Er zijn workshops over mentale gezondheid, gezonde voeding en een goede houding.

Sinds 2015 doet de ACLO mee aan de Healthweek en deze keer staat van 7 t/m 10 oktober gezondheid centraal. Healthcie voorzitter Annerieke: ‘’Het hoofdthema van de Healthweek is Healthy Ageing. Wij hebben ervoor gekozen om elke dag een ander subthema te nemen. Lifestyle, food, mind en health.’’ Voor elk van deze thema’s is er een workshop. ‘’Door deze lezingen willen we studenten kennis meegeven over een gezonde levensstijl en hen inspireren om deze levensstijl aan te houden.’’

Ik was aanwezig tijdens de workshop Hoe bloeddruk ben jij? van Niels Bakker (Wakker bij Bakker). Deze workshop geeft aandacht aan het mentale aspect van gezondheid: mindfulness. Iedere student ervaart wel eens stress, of zelfs te vaak. Bakker geeft tijdens deze workshop een paar handvatten waar je snel wat aan hebt als je stress ervaart en ook hoe je deze stress kunt voorkomen.

Bakker: ‘’Mindfulness zien mensen vaak als zweverig dus ik noem het liever aandachtstraining.’’ Je aandacht vestigen op de activiteit waar je mee bezig bent. ‘’Dus als je aan het studeren bent, dan doe je dat. En als je aan het lunchen bent, ga je echt lunchen. Als je meer stilstaat bij wat je doet dan krijgt het op dat moment meer aandacht, waardoor je er meer voldoening uit haalt, meer tijd hebt voor leuke dingen en hier ook meer van geniet.’’

Door Julia Eichhorn

Veel studenten zitten in een vicieuze cirkel als het op studeren aankomt. In de eerste weken van het semester is studeren saai en het sociale leven veel interessanter. Dan komen de tentamens eraan moet je opeens heel veel studeren. Hierdoor bouw je veel spanning op en dat zorgt voor stress. Door deze stress ben je aan het eind van de tentamens zo kapot dat je de eerste weken van het nieuwe semester moet uitrusten. Dit blijft zo doorgaan.

In de workshop ‘’Hoe bloeddruk ben jij?’’ deelt Bakker een simpele techniek die stress kan tegengaan: de I will/I may methode. Dit houdt in dat je taken afwisselt met een beloning. Dus na een college koffie drinken met vrienden of een rondje buiten lopen. Bakker: ‘’Het is goed om af en toe afstand te nemen van je gedachten. Wij hebben aangeleerd dat je bestaat omdat je denkt, maar je kan ook te veel denken. Vaak gunnen we onszelf de ontspanning niet. Ga iets doen waardoor je weer oplaadt.’’

Sporten is daar heel geschikt voor. Als je sport maakt je lichaam namelijk stoffen aan die helpen om je stress te reduceren, meer concentratie te geven en waardoor je motivatie omhoog gaat. Bakker: ‘’Ik zie vaak mensen die voordat ze sporten een beetje gebogen lopen. Wanneer ze lekker bezig zijn gaan ze opeens veel rechter op lopen en meer zelfverzekerdheid uitstralen. Dus beloon jezelf met sporten. Juist tijdens de tentamens. Het geeft je letterlijk een ruggengraat.’’

Tip van Bakker: de 5-4-3-2-1 oefening.Ga even naar buiten en noem 5 dingen die je ziet, 5 dingen die je hoort en 5 dingen die je voelt. Daarna noem je 4 dingen die je ziet, 4 dingen die je hoort en 4 dingen die je voelt. Dit mogen dezelfde dingen zijn. Hierna noem je 3 dingen die je ziet, 3 dingen die je hoort en 3 dingen die je voelt. Dit herhaal je tot je 1 ding noemt dat je ziet, 1 ding dat je hoort en 1 ding dat je voelt. Na deze oefening merk je dat je gedachten even helemaal leeg zijn en je echt in dat moment leeft.
Door Julia Eichhorn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.