Actueel

Geen bestuursjaar gedaan? Dan krijg je geen baan

Deze week verscheen er een onderzoek van Magnet.me waaruit blijkt dat studenten steeds minder tijd in een commissie of bestuursjaar stoppen. Veel studenten kiezen er zelfs voor om helemaal geen activiteiten naast hun studie te doen. Helaas verlaagt dit ook de baankans die studenten na hun studie hebben. Misschien toch maar de Eventcie gaan helpen?

Een bestuursjaar bij je studentenvereniging, vrijwilligerswerk bij een politieke partij of maatschappelijke organisatie: nevenactiviteiten staan goed op je CV. Dat steeds meer studenten ervoor kiezen om meer met hun studie en minder met andere activiteiten bezig zijn heeft negatieve gevolgen. Hoe meer uur je in nevenactiviteiten steekt, hoe meer baankans je namelijk hebt. Vincent Karremans (co-founder van Magnet.me) ziet de kansen van studenten op de arbeidsmarkt verminderen:

“Werkgevers hechten aan de bredere ontwikkeling die studenten dankzij nevenactiviteiten doormaken. Studenten leren er leidinggeven, samenwerken en met verantwoordelijkheid omgaan op een manier die in de collegebankjes en in bijbaantjes niet is na te bootsen. Dat zijn vaardigheden die werkgevers juist zoeken.’’  

page1image33326096

In 2005 is het BSA (Bindend Studieadvies) ingevoerd en zijn studenten de druk gaan voelen om goede cijfers te halen. Sinds dat jaar is het aantal uren dat gemiddeld werd besteed aan nevenactiviteiten ook met 67% gedaald. Het sociale leenstelsel dat in 2015 werd ingevoerd had hier weinig invloed op. Daarbij heeft de afnemende nevenactiviteit ook niet voor hogere eindcijfers voor studenten gezorgd.

Niet alleen de studenten zelf, maar ook verenigingen hebben last van deze ontwikkeling. Iris van Noort (lid van het Dagelijks bestuur van de Landelijke Kamer van Verenigingen) vertelt dat verenigingen moeite hebben om hun bestuur en commissies te vullen. Dit geldt vooral voor commissies waarvan wordt gedacht dat ze minder goed op je CV staan, zoals de kroegcommissie. Ze heeft er wel een verklaring voor:

‘‘Deze generatie studenten is opgegroeid tijdens de crisis en wil voor alles direct na de studie een baan.’’

Om die baan te krijgen kun je dus maar beter wel activiteiten naast je studie je gaan doen.  

page2image33416336

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.