Opinie & Debat

EXPLAINER: Universitaire Verkiezingen

Het is weer tijd voor de universitaire verkiezingen. Niemand boeit het wat, maar na het lezen van dit stukje denk jij daar waarschijnlijk anders over. Klik voor een korte explainer.Net als elk jaar worden ook dit jaar de studenten van de RUG doodgegooid met folders, posters en mailtjes over de één of andere verkiezing. Waar dit precies over gaat blijft vaag en van de RUG site word je ook niet veel wijzer. De Studentenkrant doet wat de uni niet deed en geeft bij deze een korte uitleg over de universitaire verkiezingen.

Wat?
Tot en met 25 mei kunnen RUG-studenten en -medewerkers stemmen voor de vertegenwoordiging in twee universitaire organen: De universiteitsraad (u-raad) en de faculteitsraad. In beide zitten voor de helft studenten en voor de helft personeelsleden van de RUG. Elke helft wordt verkozen door degenen die zij vertegenwoordigen.

Wat is de invloed van de u-raad?
Om deze vraag te beantwoorden moet je weten dat de mannen (er zit geen vrouw in) in het College van Bestuur (CvB) de grote beslissingen maken. De U-raad, die bestaat uit de drie studentenfracties, – Lijst Calimero, SOG en Lijst STERK – kan via drie wegen de besluiten van het CvB beïnvloeden. De eerste, en belangrijkste, is het initiatiefrecht. Dit betekent dat de partijen in de U-raad eigen ideeën kunnen aandragen bij het bestuur.Ten tweede moet het bestuur verantwoording afleggen over hun besluiten aan de raad. De meeste besluiten die het CvB heeft genomen kan de U-raad niet terugdraaien. Wel kunnen ze ideeën aandragen waardoor plannen meer worden afgestemd op de wens van de student. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er goedkope koffie te koop is in de UB, nadat het CvB besloot een Starbucks te bouwen.Hoewel er bij de twee punten hierboven geen sprake is van directe invloed, gaat het CvB geregeld in op de suggesties. In het politieke spel van de universiteit is het voor hen belangrijk de studentenafvaardiging te vriend te houden.Met het instemmingsrecht heeft de raad de wel directe invloed, op bijvoorbeeld de begroting. Wanneer de U-raad het hier niet mee eens is, komt deze er ook echt niet door. Het CvB moet dan weer terug naar de tekentafel.

Faculteitsraden
Naast de u-raad kan je dus ook stemmen op de verschillende faculteitsraden. Je kan logischerwijs alleen je stem uitbrengen voor de partijen in je eigen faculteit. De faculteitsraden bespreken vooral zaken als het examenreglement en de begroting. Zij hebben invloed op het faculteitsbestuur door het advies- instemmings- en informatierecht. De faculteitsraden en de universiteitsraad werken samen om problemen op te sporen en op te lossen:

Voorbeeld
Een faculteitsraad vond dat student-assistenten tekortschoten in hun didactische vaardigheden. De u-raad pikte dit op en kwam erachter dat het probleem bij meer faculteiten speelde. De u-raad kaartte dit probleem aan bij het CvB, die op haar beurt besloot een didactische-vaardigheden-cursus te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.