Actueel

Een week door Polen

Zoals zo vaak besloot ik in een week waarin mijn colleges uitbleven, om een goedkoop reisje te maken naar een Europese bestemming. Omdat ik altijd al geïntrigeerd was door het grote en voor mij mysterieuze land, besloot ik om naar Polen te gaan. Het werd een citytrip van ongeveer een week, langs de steden Wroclaw, Krakau en Gdansk. Aangezien ik mij nog nooit echt had verdiept in het land, reisde ik nagenoeg zonder vooroordelen af naar het Oosten en liet mij volledig verrassen.

Door: Thom Boonstra

Wroclaw

Wat me al opviel aan Wroclaw voordat ik er überhaupt neerstreek, is dat de hostels in de stad schaars zijn. Het hostel dat ik uiteindelijk vond was dan wel gelijk dikke prima. Een mooie kamer inclusief badkamer voor nog geen tientje per nacht. Tijdens mijn eerste avond in deze stad merkte ik gelijk hoe relatief goedkoop Polen is voor ons Nederlanders. All inclusive uit eten voor nog geen vijftien euro en halve liters speciaal bier voor nog geen twee euro, een gegeven dat veel goeds beloofde. Ik had eigenlijk maar één middag om Wroclaw goed te verkennen, aangezien de vlucht hierheen het goedkoopst was, maar Krakau mijn voornaamste doel van bestemming. Na een intensieve wandeling door de stad bleek dit een verkeerde beslissing te zijn. Wroclaw is namelijk een verrassend moderne stad, met een prachtig oud centrum vol Victoriaanse gebouwen, open pleinen en prachtige kerken. Mocht ik nog eens terugkomen in Polen, zal ik hier zeker nog een bezoekje brengen en langer vertoeven.

Krakau

Door: Thom Boonstra

Na een treinreis van een paar uur vanaf Wroclaw, rolde ik het hoofdstation van Krakau binnen. Een immens station met een nog groter winkelcentrum, waar ik al verdwaalde voordat ik de uitgang naar het centrum vond. In Krakau koos ik ervoor om in een AirBNB appartement te verblijven, wat verbluffend goedkoop bleek te zijn. Onderweg naar mijn appartement viel het me gelijk op dat Krakau minder modern oogt dan Wroclaw en een meer vervallen indruk maakt.  Mijn appartement bevond zich in de Joodse wijk, wat voorafgaand aan mijn reis een van de plekken was waarin ik het meest geïnteresseerd was. De wijk ademt geschiedenis, maar ook een zekere droefheid, gezien de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich hier tijdens WOII hebben afgespeeld. De wijk leeft tegenwoordig echter weer volop, met talloze winkeltjes met uiteenlopende koopwaar en open pleintjes met gezellige markten vol interessante items. Ook de synagogen in de wijk leven, nog steeds vinden er diensten plaats die vele bezoekers trekken. Het centrum deed wel weer denken aan Wroclaw, met grote imposante kerken en open pleinen vol cafés en winkeltjes aan weerszijden.  In de drie dagen dat ik in Krakau verbleef ben ik zowat door de hele stad gewandeld, maar had ik te weinig tijd om alles goed op me in te laten werken. Ook is de stad de meest handige uitvalsbasis voor een bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz, waar ik ook een volle dag heb besteed. Het bezoek aan Auschwitz maakte een erg grote indruk op mij, die eigenlijk in geen woorden te omschrijven is. Het zette alles in een ander perspectief.

Gdansk

Door: Thom Boonstra

De treinreis van Krakau naar Gdansk is een reis van een van de meest zuidelijke steden van Polen naar een van de meest noordelijke en betrof acht uur. Het was een interessante reis, aangezien ik op deze manier de diversiteit van Polen en haar landschappen heb kunnen aanschouwen, even tot rust heb kunnen komen en veel na heb kunnen denken. De stad zelf is havenstad, die van de drie steden die ik heb bezoek nog het meest op een Nederlandse stad lijkt. Het oogt allemaal nog moderner dan Wroclaw en de aanwezigheid van het vele water en schepen draagt bij aan het vrijheidsgevoel in de stad. Alhoewel, het centrum van de stad wel weer deed denken aan de centra van Wroclaw en Krakau, met opnieuw de grote open pleinen. Gdansk was een prachtige afsluiter van mijn reis door Polen en was het laatste stukje van de puzzel om mijn volledige oordeel over Polen te kunnen vellen. Het land is moderner dan ik had gedacht en de mensen uitermate vriendelijk. Graag zou ik nog eens teruggaan, maar dan wellicht met de auto om het platteland echt te kunnen ontdekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.